Upriličena javna tribina na temu: ‟Genocid u Bosni i Hercegovini i njegove posljedice”

Menprom

Večeras je u organizaciji BZK ”Preporod‟ Tuzla u okviru aktivnosti vezanih za obilježavanje 20.godišnjice genocida u Srebrenici u Biblioteci „Derviš Sušić“ upriličena javna tribina na temu ‟Genocid u Bosni i Hercegovini i njegove posljedice”. O ovoj temi govorili su: dr sc. Vedad Gurda, prof. dr. Adib Đozić, prof.dr. Alija Suljić,  docent, dok je u ulozi moderatorice bila  gospođa Hidajeta Jarčević, dipl. pravnik.

Reha Centar

Dr.sc.Vedad Gurda u svom izlaganju osvrnuo se na suđenja, odnosno procesuiranje zločina genocida pred međunarodnim i domaćim sudovima.

  • Obzirom da se u javnom prostoru vrlo često mogu čuti osporavanja, da strašna zlodjela koja su se dešavala u Bosni i Hercegovini imaju karakter genocida ukazat ću na činjenicu kako postoje pravomoćne presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde, bosanskohercegovačkog pravosuđa, te njemačkih sudova, da zlodjela koja su se dešavala u BiH, posebno u Srebrenici imaju karakter genocida i da će te presude u budućnosti poslužiti kao prvorazredna historijska građa za pisanje objektivne historije o karakteru rata u Bosni i Hercegovini, riječi su prof.Gurde.

GENOCID U BIH

Okupacijom tzv. „Sigurne zone UN Srebrenica“,  jula 1995.godine, srpske vojno-policijske snage protjerale su preko 26.000 osoba bošnjačke nacionalnosti, uglavnom žena i djece, a preko 8.000 osoba, uglavnom muškaraca zvjerski ubile.

O društvenim uslovima, odnosno uzrocima koji dovode do  genocida govorio je prof.dr.Adib Đozić koji je istakao da postoje tri osnovna uzroka koja dovode do genocida.

  • Prvi uzork su razni nacionalni – politički programi, tj.ideologije velikih država. Drugi uslov predstavljaju različiti nacionalno – književni programi, npr.romani, epovi kao što je „Gorski vijenac“, izdvojit ću za primjer stereotipno predstavljanje Bošnjaka u djelima Ive Andrića i slično. I treći uzrok koji dovodi do genocida su različiti nacionalno-crkveni programi, kazao je profesor Đozić.

Prisutnima je prof.dr.Alija Suljić predstavio statističke podatke koji govore o stradanju stanovništva u Bosni i Hercegovini sa osvrtom na genocid.

  • Istraživanjem i obradom podataka kojima je obuhvaćeno nešto više od 95 % žrtava genocida s područja općine Srebrenica, utvrđeno je ubistvo 4.359 osoba, među kojima 4.316 osoba muškog i 43 osobe ženskog spola. Tokom genocida obezglavljene su 53 porodice ( ubijena oba supružnika u potpunim ili jedan supružnik u nepotpunim porodicama) koje su imale maloljetnu djecu, a iza ubijenih supružnika ostalo je 121 siroče, prosječne starosti 9,82 godine, kazao je prof.Suljić.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara