Strateška pomoć bh. turizmu, građanima vrijedni vaučeri od 200 maraka

Spread the love
Menprom

Vlada Federacije BiH donijela je dva vrlo važna zakona, Zakon o turizmu i Zakon o boravišnoj taksi. Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u poručila je da je održan niz javnih rasprava s privrednicima, turističkim sektorom i svim sudionicima u turizmu na temelju čega je izrađen novi tekst koji je usvojen i koji ide dalje u Parlament FBiH.

Reha Centar

– I dalje se držimo prijedloga da postoji mogućnost osnivanja Turističke zajednice FBiH te turističkih zajednica kantona, gradova i općina, jer su mnogi kantoni već donijeli svoje zakone po kojima se omogućuje osnivanje turističkih zajednica na lokalnom nivou – naglasila je Đapo.

Usaglašavanje s evropskim direktivama

Istaknula je kako se tim zakonom uređuje i oblast za turističke agencije.

– Novina je da su u sistem stavljene internet agencije koje su do sada prodavale svoje paket aranžmane bez registriranja u Federaciji BiH. Sada će morati biti registrirani i plaćati porez kao i svi drugi. Također smo usuglasili ovaj zakon s dvije europske direktive – podvukla je ona.

Ministrica navodi kako je riječ o Uredbi o statistikama prema kojoj će se napraviti elektronsko izvještavanje, a čija će baza podataka biti u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH. Ministarstvo bi tada imalo podatke o svim agencijama, vodičima, hotelima, odnosno svim sudionicima u turizmu.

– Druga direktiva je Uredba o paket aranžmanima i zaštiti potrošača. Agencije će sada morati staviti polog ili bankovnu garanciju u iznosu od 10 posto od paket aranžmana, a sve u cilju zaštite potrošača, odnosno građana, korisnika njihove uloge – smatra Đapo.

Još je kazala kako bi Zakon o turizmu sada pokrivao i oblast turističkih vodiča koji su do sada bili samo obrtnici, a koji su morali imati fiskalne kase. Oni sada, kako kaže, mogu imati dodatno zaposlenje i raditi u Turističkim agencijama.

Pet miliona za turizam

Zakon o boravišnoj taksi govori što je boravišna taksa, tko su obveznici, tko je oslobođen plaćanja takse i slično. Taj novac koji se prikupi dijelio bi se 80 posto turističkim lokalnim zajednicama, 10 kantonalnim, a 10 posto Turističkoj zajednici FBiH.

– Držimo se reformske agende da se ukinu svi parafiskalni nameti, a jedan od parafiskalnih nameta za gospodarstvo bila je turistička članarina. Županije, naravno, imaju svoje zakone i prema tim zakonima uplaćuju članarine – objasnila je ministrica.

Đapo ističe kako je za turizam u ovoj godini izdvojeno 5 miliona maraka iz Budžeta FBiH.

– Mi smo s 1.5 miliona izašli u susret inicijativi 78 zastupnika u Zastupničkom domu koji su tražili da se taj iznos izdvoji za Ski lift na Ponijerima, s obzirom na to da je jako star i opasan za turiste. Dva miliona ići će kao vaučeri građanima – rekla je ministrica.

Naglašava kako je Vlada za vrijeme pandemije pomogla turističkim radnicima i ekonomiji, ali kako ove godine želi pomoći građanima.

– S obzirom na porast cijena želimo da građani barem jedan dio svog slobodnog vremena provedu na odmoru. Vaučer u iznosu od 200 maraka dijelit će se putem internet platformi kao što su ekupon, kupi.ba, odmoriubih.ba i sličnim platformama koje prodaju turističke pakete unutar Federacije BiH – dodaje Đapo.

Uklanjanje diskriminacije

Smatra kako bi se putem korištenja ovih platformi uklonila diskriminacija, jer će apsolutno svako ko plati karticom dobiti vaučer od 200 maraka, dok je najmanji paket 250 maraka.

– Naravno, ovaj program će trajati dok se ne potroše ova dva miliona, a najkasnije do 31. decembra ove godine. Pomoći ćemo tako građanima, ali samim time i ekonomiji. Nadam se da ćemo ovime motivirati građane da posjete sve ljepote Bosne i Hercegovine – podvukla je ona.

Drugi program je, dodaje Đapo, podrška medijima.

– Maksimalan iznos koji će moći dobiti mediji, odnosno web portali, printani mediji i turistički magazini bit će 25 hiljada maraka. Njihova obaveza je pisati o ljepotama Federacije BiH kako bismo motivirali građane da što više vremena provode u ovom entitetu i upoznaju se s ljepotama svoje zemlje – kazala je.

Đapo je na kraju rekla kako je usvojen i program pomoći ruralnim područjima pri čemu će svi koji iznajmljuju i koji su registrirani u sustavu u ruralnim područjima moći dobiti pomoć od tisuću do 20 hiljada maraka.

– Zadnji program je podrška razvoju zimskom, odnosno planinskom turizmu za što će biti izdvojeno od 100 do 350 hiljada maraka – zaključila je ministrica Đapo.

Komentari

Komentara