Najava početka Naučno-istraživačkog kampa za mlade “Konjuh 2016”

Spread the love
Rental Travel

Na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli najavljeno je da će se od 24. do 31. maja tekuće godine održati prvi Naučno-istraživački kamp za mlade „Konjuh 2016”. Projekt organizuje konzorcijum organizacija koje čine: „Zelene Staze – Green Tour” Tuzla, Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Tuzla, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Tuzla, Fakultet za tjelesni odgoj i sport Tuzla, Tehnološki fakultet Tuzla, Pravni fakultet Tuzla, Edukacijski fakultet i Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku, Europski univerzitet Brčko i Kallos Tuzla, „Topeer” Doboj, NVO „EKO-Leonardo” Priboj, Udruženje „Vrisak” Mostar, Umjetnička grupa „Lucido”, „Eko-Zeleni” Tuzla, Gimnazija „Meša Selimović” Tuzla, Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju, te Radio klub Kreka.

Reha Centar

DSC_3636_800x533

Većina aktivnosti odvijat će se na južnim padinama Konjuha u novosagrađenom motelu „Miljevica”, koji je lociran na oko 3 km od starog hotela „Muška voda”. Mladi istraživači će analizirati niz faktora vezanih za rad Rudnika Magnezita u Kladnju, kao što su zagađenje vode, tla i zraka, mikroklimatski uslovi u radnom prostoru, ergonomija radnih mjesta, fluid-tracing praćenje vodenih tokova i akumulacija, prirodno-geografsko-geološka obilježja Konjuha i uticaj medija na međuetničke tenzije u Bosni i Hercegovini.

Kamp će okupiti oko 70 mladih studenata i naprednih učenika iz Bosne i Hercegovine, koji će biti podijeljeni u sedam timova različitih naučnih disciplina provoditi sedmodnevno naučno istraživanje na različite teme iz tehničkih, društvenih, zdravstvenih, prirodnih i sportskih nauka. Mladi će biti podijeljeni ovisno o vrsti studija ili interesu za istraživanje u mješovitim timovima, a radit će pod mentorstvom univerzitetskih profesora. Kao rezultat istraživanja bit će napisani i objavljeni zajednički studentski i učenički radovi pod mentorstvom profesora i njihovih saradnika.

U okviru Kampa predviđen je i niz zajedničkih aktivnosti za sve učesnike, kao što su društvene radionice, edukativni časovi, zajedničke analize, te niz sportsko-rekreacionih sadržaja, kao što su brdski biciklizam, odbojka, košarka, fudbal, planinarenje, biološko-geografsko-geološka prospekcija terena, radio-veze u prirodi i slično.

kamp konjuh

Kamp se u cjelini finansira u okviru programa podrške Ambasade SAD u Sarajevu sadržajima i aktivnostima koji promovišu međuetničku saradnju mladih u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost Projekta je 45.000 američkih dolara, a što potvrđuje ozbiljnost namjere i respektabilne resurse koji stoje na raspolaganju organizatorima. Svi troškovi transporta, boravka, istraživanja i publikovanja su pokriveni, tako da je jedina obaveza mladih da se dosljedno pridržavaju programa koji je već objavljen i da razvijaju svoju sklonost ka nauci i istraživanjima, kroz druženje sa mladim iz drugih društvenih slojeva, afirmaciju različitosti i tolerancije.

Oko dvije trećine učesnika manifestacije delegirat će partnerske organizacije, a jedna trećina mjesta ostavljena je za  individualne prijave, na temelju poziva koji će biti objavljen uskoro.

UG „Zelene Staze – Green Tour” Tuzla – aktuelno.ba

Komentari

Komentara