Cappeli: Uz mjere predostrožnosti bh. građani bi mogli na Jadran od 1. jula

Spread the love
Rental Travel

Državljani BiH i ove godine mogu računati da dio godišnjeg odmora provedu na hrvatskom primorju. Iako su granice još uvijek zatvorene, ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli, u razgovoru za BHRT kazao je da se nada da će svi uslovi biti ispunjeni da se do 1. jula otvori i granica sa našom zemljom.

Reha Centar

Kako je pojasnio, neće biti nikakvih posebnih protokola, kako na plažama, gdje neće biti boksova, niti pleksiglasa, tako ni u smještajnim objektima. Jedini uslov je da se poštuju mjere predostrožnosti i održavanje fizičke distance. O protokolo prelaska granice još nije odlučeno.

Cappelli je naveo da će bh. građani moći računata na odmor u Hrvatskoj i da su dobrodošli.

– Mi smo ipak susjedski narod, i mislim da na taj način očekujemo i dalje kvalitetnu i dobru saradnju. Uz sve predradnje koje ćemo uraditi: protokola, graničnih prijelaza, načina prelaska granica i sve to ćemo pripremiti do kraja maja – rekao je Cappelli.

Upitan o predloženim testiranjima na koronavirus i testovima koji ne mogu biti stariji od 24 sata za prelazak granice, Cappelli je odgovorio da su imali sastanak ministara turizma na nivou cijele EU putem videolinka na kojem su tražili odgovore na nekoliko pitanja i jedno od najbitnijih bilo je protokol ponašanja prilokom prelaska granica u EU.

– A taj sličan protokol bio bi i za druge zemlje koje graniče sa zemljama EU, posebno za zemlje koje graniče sa Hrvatskom. Dali smo sebi rok do tri sedmice da nađemo zajednički jezik na nivou cijele EU, da donesem zajednički protokol kako bi na isti način prelazili granice unutar EU, a naravno neke zemlje koje su teže pogođene one će na bilateralnim nivoima dogovarati međusobni prelaz, jer neki će se otvarati i ranije. Ja račaunam da bi mi mogli već prvu sedmicu šestog mjeseca vjerovatno otvoriti granicu sa Slovenijom, a možda i nekim drugim zemljama. Uglavnom prva sedmica juna je planirana za otvaranje granica prema nekim zemljama ako stanje sa pandemijom bude ovako povoljno kao danas – pojasnio je Cappelli.

Dodao je da bi bilo neozbiljno od njega kazati datum od kada turisti iz BiH mogu planirati odmor u Hrvatskoj, ali se nada da će do jula otvoriti granicu sa svim zemljama u okruženju – da do završetka škola i početka jula osiguraju dolazak turista, naravno, uz poštivanje protokola i pravila.

Kad je riječ o uputama, ponašanju, tehničko-zdravstvenim uslovima i smještajima Cappelli je istakao da tu neće biti ništa posebno osim onih mjera socijalne distance od dva metra, a tako će biti i za plaže – nikakvi boksovi, nikakvi pleksiglasi i nikakve barijere na plaži.

– Detalji oko restorana i kafića kao što sam rekao su udaljenost dva metra, te dezinfekcija i pranje ruku. U restoranima će zajedno moći sjediti bez distance ljudi koji su došli zajedno na more, porodice. Ako ih je četvero, petero svi će moći biti u restoranima zajedno jer oni borave zajedno i u apartmani i doputovali su zajedno – rekao je Cappelli.

aktuelno.ba /Fena

Komentari

Komentara