Iz udruženja žrtava genocida poručili Milanoviću da nije dobrodošao u Srebrenicu.Ured predsjednika RH odgovorio”Navodna izjava je laž a laži ne želimo komentirati”

Spread the love
Menprom

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženja pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ uputili su pismo predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanović u kojem navode kako je žalosno da nakon svega, danas, vrijeđa žrtve genocida i majke Srebrenice.

Reha Centar

Podsjećaju ga da je bio u šoku, kada je 2012. godine došao u Srebrenicu na komemoraciju i dženazu žrtvama genocida, te da nije mogao sebi objasniti da se desio genocid na kraju 21. vijeka i da nije mogao vjerovati da je to mogao ljudski um počinit.

– Poruke koje sada šaljete, u 21. vijeku, kada je sva civilizacija osudila genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, govori da ste nacionalista i jedan nedorastao političar u današnjoj Evropi – navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Dodaju da su majke Srebrenice obišle sva stratišta u Republici Hrvatskoj, od Vukovara do Pakraca, i suosjećaju  sa žrtvama agresije na Republiku Hrvatsku.

– Želimo Vam poručiti da Vi više niste dobro došli u Srebrenicu – navodi se u pismu, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Navodnu izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da u Srebrenici nije počinjen genocid njegov ured odbacio je kao laž.

“To je laž, a laži ne želimo komentirati”, odgovoreno je Hini iz Ureda predsjednika RH.

Srbijanski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili su da je Milanović na ručku sa sudionicima sastanka Procesa Brdo-Brijuni prošloga vikenda u Brdu kod Kranja, rekao da “postoje razne vrste genocida, a u Srebrenici nije bio genocid” nad Bošnjacima u ljeto 1995.

Tu vijest prenijeli su bh. mediji, nakon čega su uslijedile žestoke reakcije.

aktuelno.ba/FENA

 

Komentari

Komentara