Turistička razglednica TK: Gračanica, grad pun života

Spread the love
Rental Travel

Bilo iz kojeg pravca da dolazite u Gračanicu, odmah će te pomisliti kako u ovom gradu svi nešto rade, te kako će vam boravak u Gračanici biti dosadan. Mi smo dolazili iz pravca Tuzle s namjerom da posjetimo ovu drevnu staru čaršiju o kojoj se puno priča, bar kada je u pitanju taj poduzetnički duh. No, ono što je nas zanimalo je kako izgleda jednodnevni boravak nekog turiste u ovom gradu pa smo uglavnom bili zainteresovani za restorane, kafiće, kupališta, kulturno istorijsko naslijeđe i sl.

Reha Centar

Putna infrastruktura uglavnom uređena pa smo do same čaršije došli i lakše nego smo očekivali ali ne  i parking za koji nam je trebalo malo više vremena.

Kada smo se našli na glavnom gračaničkom šetalištu u sred bijela dana, sve ono što smo na početku mislili je palo u vodu.Konkretno, rijetko gdje smo tačno u podne na glavnom šetalištu sreli toliko ljudi.

Kafići i restorani uglavnom popunjeni, svi nekako sjede i uživaju u tom ambijentu prave čaršije, zanatske radnje i dućani također širom otvorene i posjećene.

Ovdje su ljudi doista veseli i druželjubivi i bilo koga da pitate za bilo šta spremni su s vama razgovarati i pola sata ako treba kako bi vam to sve objasnili, onako relax.

Ručali smo u jednom otmenijem gračaničkom restoranu na čaršiji, onom istom koji se nalazi i dole, pored same magistrale, a kako za reklamu nismo plaćeni, nećemo mu pominjati ime. Dnevni meni je i ovdje hit pa vam konobari odmah nude hranu koja je spremljena po meniju tog dana, što smo i prihvatili i nismo se pokajali. Piletina u sosu je bila odlična a cijena pristupačna.

Prošli smo cijelu čaršiju od Sahat Kule pa do kružnog toka i skretanja za Srebrenik i od velike gužve, kao da je neki pazarni dan, morali smo šetati baš sporo.

Duž šetališta, pored obilja, prije svega kafića i nekoliko restorana, primijetili smo i moderno uređen gradski park, zatim prelijepu džamiju, uređeno korito rijeke, manje gužve na autobuskoj stanici i prije svega ljubazan i veseo svijet.

Dok smo šetali raspitivali smo se i za kupanje na kratko, jer je bilo jako vruće ali i za izletišta, kulturno istorijsko naslijeđe te stari dio grada.

Dobili kratku uputu i po njoj postupili „Obavezno posjetite kupalište Terme, stari Soko grad, izletište na Sokolu. I nismo se razočarali, jer ovdje se život živio i nekada davno ali i danas i bićemo slobodni pa reći da smo bili u gradu punom života.

Projekat podržan od strane Turističke zajednice TK

 

Komentari

Komentara