Jedanaesta kolektivna dženaza u Bratuncu 12. maja 2017. godine

Spread the love
Rental Travel

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu 12. maja 2017. godine bit će klanjana jedanaesta kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka  civilnih žrtava zločina počinjenih na području Bratunca tokom 1992. godine, saopćeno je na press konferenciji koja je održana  danas u Tuzli.

Reha Centar

Dženaza će biti klanjana za ukupno osam bošnjačkih žrtava, a njih sedam će biti ukopano. Naime, jedna od žrtava je ranije ukopana pod oznakom N.N., a ove godine je identifikovana, te će joj biti postavljeni bašluci.

 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir ef. Hodžić kazao je da, već tradicionalno, 3. maja počinje obilježavanje Dana genocida koji se desio u Bratuncu.

Sve je spremno za dženazu. Jedanaesti Dani sjećanja na genocid u Bratuncu su započeli 3. maja u Hranči, na dan kada je devet muškaraca odvedeno u nepoznatom pravcu. Neke smo kasnije pronašli u grobnicama, identifikovali i ukopali. Ove godine imamo nekoliko novina u sadržajima, s ciljem razvoja kulture sjećanja na genocid koji je započeo u Bratuncu i Zvorniku, a svoju kulminaciju doživio u Srebrenici, kazao je Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Bratunac, dodajući da je u subotu održan Dan bijelih nišana, kada su mektepska djeca uređivala mezarje i prala nišane.

-Do sada je ukopano više od 43 djece u Veljacima. Gotovo da nijedna dženaza nije prošla, a da nije ukopano jedno, dvoje ili više djece. I ove godine imamo dijete, koje je imalo dva dana. Pored njega je ubijena žena u sedmom mjesecu trudnoće. Oni koji slave „oslobađanje“ podrinjskih gradova, rezultat njihovog „oslobađanja“ je u Veljacima, na Rakiti u Vlasenici, u Potočarima…, kazao je Hodžić.

 

Admir-ef. Velić, predsjednik Medžlisa IZ Bratunac i predsjednik Organizacionog odbora, pojasnio je da je osam žrtava identifikovano za ovu dženazu, a da će sedam žrtava biti ispraćeno 11. maja ispred Komemorativnog centra u Tuzli.

Jedno tijelo je već ukopano, jer nam je Tužilaštvo dozvolilo da možemo kopati NN osobe, za koje je potvrđeno da su stradali u Bratuncu 1992. godine, međutim, nije se mogao utvrditi njihov identitet. Mi ćemo ove godine dodijeliti bašluk jednoj NN osobi, a radi se o Zaimu Husejnoviću, koji je rođen 1960. godine, kazao je Velić.

Žrtve čiji će tabuti biti ispraćeni ispred Komemorativnog centra su Rešad (Rešo) Salihović, rođen 1965. godine, Ramo (Memiš) Hasanović, rođen 1972. godine, Šahbaz (Ibrahim) Sinanović, rođen 1962. godine, Mirsad (Hasan) Memić, rođen 1967. godine, Šaban (Osman) Salkić, rođen 1954. godine, Samir (Lutvo) Ibišević, rođen 1971. godine i Emir (Džemail) Suljić, rođen 7.3.1993.godine, a ubijen 9.3.1993. godine.

Kako je rečeno na press konferenciji, tokom genocida i etničkog čišćenja u Bratuncu su 1992. godine ubijena 603 civila. Bratunčani tragaju za još preko 250 žrtava.

U genocidu 1995. godine u Srebrenici je ubijeno preko 2.000 Bratunčana.

 

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara

Posted In: