Ukopano još šest civilnih žrtava ratnih zločina

Spread the love
Rental Travel

U Memorijalnom kompleksu Veljaci u Bratuncu, u ponedjeljak 12. maja 2014. godine, klanjana je zajedniča dženaza za još šest civilnih žrtava ubijenih u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992.-1995. godine.

Reha Centar

Dženaza-namaz i ukop posmrtnih ostataka žrtava obavljen je uz pristustvo višeod 3.000 članova porodica, rodbine i prijatelja ubijenih, te uz prisustvo velikog broja zvaničnika iz javnog i političkog života.

Bratunac 2014 dzenaza 1

U ime porodica žrtava Bratunca poruku okupljenima i cjelokupnoj javnosti uputila je u svom pismu Zejna Mašić, djevojka iz Bratunca kojoj su u agresiji ubijeni oba roditelja. U pismu se, između ostaloga, navodi:

„Zločnici se moraju naći pred sudom pravde, jer zaslužuju najveću kaznu koja se na ovome svijetu može izreći. Božja kazna će ih stići na drugome svijetu. Ali svi oni, koji nisu počinili zločine, oni koji zločine ne podržavaju, niti ih motivišu, oni koji se ograđuju od ratnih zločina, smatramo svojim komšijama, sugrađanima i izražavamo nadu i vjeru da ćemo naći zajedničke interese, da gradimo suživot u slobodi i toleranciji. Naravno, ako u njima postoji želja, jer mi – žrtve – mi imamo dovoljno snage za oprost, ali više nikada ne i za poniženje!“, stoji u pismu.

Muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović ovim povodom je izjavio:

-Veoma nam je važno da mi kao narod i kao pojedinci bdijemo nad našim vrijednostima. Kontinuitet tih vrijednosti jeste i obaveza da klanjamo dženazu. Na žalost, ovakvih će dženaza biti još mnogo. Ali, i kada ukopamo one žrtve prema kojima ovaj dostojan čin treba obaviti, i dalje će oni biti važni biljezi za našu povijest i našu budućnost. To ćemo vrlo odgovorno prenositi na naše potomke. Allah dž. š. molimo da lijepo primi ove naše šehide i da olakša tugu i bol njihovim porodicama, izjavio je muftija Fazlović.

Zajednički dženaza-namaz klanjan je za šest žrtava rata iz Bratunca, među kojima su pet muškaraca i jedna žena.

            Klanjana je dženaza za slijedeće žrtve:

1. Aljić (Hajro) Asim 1971 – 1992.

2. Aljić (Hajro) Ramo 1974 – 1992.

3. Menzilović (Omer) Ismir 1973 – 1992.

4. Sejdinović (Ibrahim) Zina 1922 – 1992.

5. Sinanović (Salko) Junuz 1956 – 1992.

6. Smajlović (Hamed) Hamdija 1966 – 1992.

Klanjanje dženaze-namaza je predvodio Zijad ef. Ljevaković, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazovića.

U Memorijalnom centru Veljaci, sa dnašnjom dženazom, ukopano je 273 tijela identificiranih civila Bošnjaka Bratunca, stradalih 1992. godine. Još uvijek se traga za oko 320 posmrtnih ostataka civilnih žrtava sa ovog područja.

Komentari

Komentara

Posted In: