Porodice nezadovoljne tempom identifikacije tijela žrtava

Spread the love
Rental Travel

U ponedjeljak 21. marta 2016. godine održana je prva sjednica Organizacionog odbora Desete kolektivne dženaze i ukopa civilnih žrtava zločina počinjenih u Bratuncu 1992. godine. Predsjednik Organizacionog odbora Admir-ef. Velić informisao je prisutne da će kolektivna dženaza  i ove godine biti klanjana u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci 12. maja na dan kada je u ovom gradu izvršeno zarobljavanje 3.000 civila.

Reha Centar

Nakon odvođenja na gradski stadion odvojeni su muškarci i njih 700 odvedeno u logor u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Bratuncu. U najstrašnijim mučenjima u fiskulturnoj Sali ove škole ubijeno je oko 200 muškaraca.

Prema podacima kojima raspolažu Udruženje žena Podrinja, Udruženje nestalih „Naše sjećanje“ i Udruženje logoraša Bratunac, samo u prvim sedmicama 1992. godine na području općine Bratunac ubijeno je 603 civilne osobe. Do sada je na mezarju Veljaci ukopano 283 identificirana tijela civila. Veliki broj još uvijek čeka na identifikaciju, a za mnogima se traga, s obzirom da su mnoge masovne grobnice u Podrinju više puta prekopavane i premiještane. U Genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeno je oko 2.300 Bratunčana.

Do ovoga trenutka identificirana su samo dva tijela koja će biti ukopana na Desetoj kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci. Članovi Organizacionog odbora izrazili su opće nezadovoljstvo porodica žrtava slabim intenzitetom provođenja procesa identifikacija, te pozvali nadležne da učine sve kako bi se ovaj proces što prije okončao. Rečeno je također, da je zbog spaljivanja tijela veliki broj DNK uzoraka uništen i teško je provesti identifikaciju.

Podršku odrganizaciji Desete kolektivne dženaze i ove godine pružit će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, osiguravajući potrebnu tehničku podršku.

BMG Bosanska medijska grupa

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara

Posted In: