Tuzlanska SDA prozvala Jasmina Imamovića za tajne dogovore sa Mirsadom Kukićem, evo šta je odgovorio gradonačelnik Tuzle

Menprom

Nakon što se jučer Gradski odbor SDA Tuzla obratio javnosti saopštenjem za javnost pod naslovom ” U Tuzli potvrđen dogovor Jasmina Imamovića i Mirsada Kukića”, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović obratio se danas građanima Tuzle saopštenjem u kojem negira sve navode Kluba vijećnika SDA Tuzla.

Reha Centar

U nastavku pogledajte oba saopćenja.

Gradski odbor SDA TUZLA

Datum : 30.08.2018. godine

Saopštenje :

U Tuzli potvrđen dogovor Jasmina Imamovića i Mirsada Kukića

Glasanje na 23. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla je potvrdilo i pokazalo da „postoji dogovor tuzlanskog SDP-a (Jasmina Imamovića) i PDA (Mirsada Kukića)”.

Na sjednici Gradskog vijeća Tuzla, održanoj 29.08.2018. godine, Klub vijećnika SDA, kao i na dvije prethodne sjednice, poslao je prijedloge za izmjenu određenog broja članova radnih tijela (Komisija i Savjeta) pri Gradskom vijeću Tuzla koji su imenovani iz reda SDA.

Komisija za izbor i imenovanje je razmatrala i usvojila prijedloge Kluba SDA, te ih proslijedila prema Gradskom vijeću Tuzla. Dakle, Vijeće je trebalo samo  potvrditi prijedloge Komisije  jer dosadašnja praksa, a u skladu sa Poslovnikom o radu GV Tuzla, je bila  takva da svaka stranka ima pravo  izmjene svojih članova u radnim tijelima, a na osnovu zvaničnih izbornih rezultata objavljenih u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“.

Nažalost, kao što smo najavljivali u prethodnim saopštenjima, vladajuća većina na čelu sa SDP-om, Tuzlanskom alternativom, DF-om i samostalnim vijećnicima koji su napustili SDA, tokom glasanja o ovoj tačci na posljednjoj sjednici Vijeća bila je suzdržana te je tako onemogućena izmjena članova radnih tijela, što je presedan u dosadašnjem radu GV Tuzla.

Samo 40 dana prije izbora, svjedoci smo pojave  nove koalicije u Gradskom vijeću Grada Tuzla, tačnije, SDP i PDA, o čemu se u gradskim kuloarima već otvoreno priča. Cijeni se da je riječ o izbornom dogovoru između ove dvije političke opcije za predstojeće Opće izbore, što je pogubno za Grad Tuzlu, o čemu smo već upozoravali građane Grada Tuzle.

Kao i na prethodnim sjednicama, takozvani samostalni vijećnici koji su svoj mandat u Vijeću dobili zahvaljujući glasovima SDA, a sada su članovi PDA, bili su neprincipijelni, politički nepismeni i glasali protiv zahtjeva Kluba vijećnika SDA (Stranci koja im je ukazala povjerenje i dala političku afirmaciju), sramno dajući  podršku većini u GV Tuzla koju čini SDP sa svojim političkim satelitima.

Ovim putem ponovo skrećemo pažnju građanima i široj javnosti da ovakvi neprimjereni politički postupci i interesne koalicije ne donose  napredak društvenoj zajednici, već samo stvaraju haos, pometnju i još veću neizvjesnost po  građane Tuzle na planu stvaranja zdravih demokratskih odnosa u zajednici.

Klub vijećnika GO SDA Tuzla

Broj: 02-sl/2018

Tuzla, 31.8.2018.

Odgovor gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića , na saopštenje Gradskog odbora SDA Tuzla

Raspadajući Klub vijećnika, po mom mišljenju, raspadajuće SDA, odaslao je u javnost veoma grubu laž. Zbog istine, obavještavam javnost o slijedećem:

  • Pošto im istina ne odgovara, Klub vijećnika i Gradski odbor SDA, grubo su slagali da, kao, postoji neki dogovor između Gradskog odbora SDP i mene lično, sa predsjednikom PDA, gospodinom Mirsadom Kukićem. Svoju laž „dokazuju“ neizglasavanjem prijedloga opozicione SDA od strane većine u Gradskom vijeću Tuzla.

Zbog istine i javnosti, dodatno pojašnjavam:

  • Nemam nikakve nadležnosti u vezi sa imenovanjem članova radnih tijela (komisija i savjeta) pri Gradskom vijeću. To je nadležnost Gradskog vijeća.
  • Nikada se nisam sreo sa gospodinom Mirsadom Kukićem, niti je on to od mene ikada zahtijevao. Nas dvojica smo dva svijeta različita, tako je bilo, tako će i ostati. Za mene su SDA i PDA jedno te isto, dvije ruke jednog istog tijela.
  • Gradska organizacija SDP Tuzla, Gradsko vijeće Tuzla i ja, nikada nismo bili, niti ćemo ikada biti u koaliciji sa SDA, PDA i drugim nacionalnim strankama.
  • Moji saradnici i ja razmatramo mogućnost podnošenja tužbe za klevetu protiv članova Kluba SDA koji su iznijeli ovu gnusnu laž, međutim, imamo problem, ne znamo ko je u tom Klubu SDA, a ko PDA.

Gradonačelnik Tuzle

Jasmin Imamović

aktuelno.ba

 

 

 

Komentari

Komentara