Majke Srebrenice: Osuđujemo gnusne Mijatovićeve prijetnje žrtvama genocida

Spread the love
Menprom

Udruženja Žene Srebrenice, Majke Srebrenice, Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa i Žene Podrinja  najoštrije osuđuju govor mržnje i prijetnje koje je visoki funkcioner SDP BiH Vojin Mijatović uputio Hakiji Meholjiću.

Reha Centar

Neovisno o političkim orijentacijama bilo koga, smatramo nedopustivim širenje govora mržnje i prijetnje prema ljudima koji su preživjeli strahote genocida. Svima nama u Srebrenici zastaje krv u žilama nakon što čujemo takve riječi i osjećamo potrebu da odmah reagujemo.

Hakija Meholjić je izgubio najbliže članove porodice u genocidu i nedopustivo je da nakon svega bude žrtva govora mržnje visokih političkih funkcionera. Prijetnje klanjem upućene žrtvama genocida ne smiju biti tolerisane i zahtijevamo da se protagonisti takvog govora najoštrije kazne.

Pozivamo SDP BiH da odstrani iz svog članstva Vojina Mijatovića i da uputi izvinjenje Hakiji Meholjiću i svim Srebreničanima, koje je uvrijedio i uznemirio ovaj gnusni čin njihovog funkcionera, koji je ovim istupom očigledno pokazao svoje pravo lice i namjere njegovih nalogodavaca.

Izražavamo naš zajednički stav i pozivamo rukovodstvo Memorijalnog centra Potočari da zabrani ulaz rukovodstvu SDP BiH, ukoliko se javno ne ograde od ovog govora mržnje njihovog potpredsjednika Glavnog odbora.

Političke organizacije sa sjedištem u Sarajevu moraju voditi odgovornu politiku prema povratnicima, sa najvećim stepenom senzibiliteta. Posve je nezamislivo da nam kao političke predstavnike u RS-u šalju ljude koji žrtvama genocida prijete klanjem, te se bijimo da nam se jednog dana ovakvi i slični Vojinu ponovo ne pojave na vratima.

Udruženja: Žene Srebrenice, Majke Srebrenice, Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa i Žene Podrinja

aktuelno.ba

Komentari

Komentara