Imenovana nova Vlada TK

Menprom

Skupština Tuzlanskog kantona imenovala je Vladu Tuzlanskog kantona

Reha Centar

koju će sa premijerske pozicije predvoditi Kadrija Hodžić. Pored premijera Hodžića, Vladu će sačinjivati predstavnici stranaka nove parlamentarne većine. U danas imenovanoj Vladi TK Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine (SDPBiH) pripala su uz mjesto premijera i četiri ministarstva, tri ministarstva Pokretu demokratske akcije BiH (PDA BiH), dok će po dva voditi predstavnici Naše stranke i Stranke za bolju budućnost (SBB BiH).

„Duboka kriza u kojoj smo se našli, s jedne, i vrijeme od nepune dvije godine u kojima će Vlada ostvarivati svoje djelovanje, s druge strane, nalaže krajnje stručan pristup, ubrzan tajming, ali i prvenstveno čemu želimo da se beskompromisno posvetimo, radikalnu promjenu paradigme upravljanja javnim resursima i zaštiti naših života“, kazao je u  zaključnom dijelu ekspozea premijer Hodžić te dodao da „s obzirom na oštrinu izazova s kojim se suočavamo, ne možemo a da ne izađemo kao pobjednici. Sve drugo bi bio generacijski promašaj, jer građani Tuzlanskog kantona ne mogu više čekati.“

Novi ministar unutrašnjih poslova je Midhat Dobrnić dok je ministrica pravosuđa i uprave Una Harčin. Ministar obrazovanja i nauke je Elvis Baraković dok je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin. Ministar finansija je Vedran Lakić, ministar za kulturu, sport i mlade Zlatan Muratović a ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je Vahidin Smajlović dok je ministar zdravstva Božo Jurić. Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak je Esad Džidić,  ministar privrede  Mevludin Hodžić a ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović.

Novi sastav izvršne vlasti potvrđen je sa 19 glasova u Skupštini TK. Suzdržano je bilo pet poslanika dok je 11 bilo protiv.

aktuelno.ba

        

Komentari

Komentara