Direktor UKC Tuzla upozorio na zabrinjavajuće stanje i povećan broj onkoloških pacijenata koji čekaju na radioterapiju

Spread the love
Menprom

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla danas je održan sastanak između direktora UKC Tuzla, prof. dr. Šekiba Umihanića i predstavnika onkoloških pacijenata.

Reha Centar

Tema sastanka su bili problemi radioterapije, prezentacija stanja i prijedlozi za rješenje.

Tokom razgovora direktor UKC Tuzla, prof. dr. Umihanić je prezentirao trenutno stanje oko procesa nabavke linearnog akceleratora, te istakao da je trenutno 100 pacijenata na listi čekanja, a aktuelnom dinamikom oni neće biti podvrgnuti radiološkom zračenju u optimalnom roku od dva mjeseca.

Prema njegovim riječima, na sedmičnom nivou se javi između 15 i 20 novih pacijenata kojima je neophodna radioterapija, te broj od 100 nije konačan.

S obzirom na aktuelnost problema koji je uzrokovan poništenjem postupka javne nabavke linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma, direktor JZU Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Šekib Umihanić je uputio javni apel koji će zvanično biti upućen na relevantne adrese.

“Pozivam Visokog predstavnika (OHR) da razmotri mogućnost da izmijeni propise na jedan dan i da svojom odlukom omogući Vladi FBiH ili Vladi TK-a da izvrši nabavku opreme i uređaja za radioterapiju za potrebe UKC Tuzla, u uslovno rečeno, određenom vidu skraćenog i hitnog postupka nabavke.
Zahtjevam od predsjedateljice Vijeća Ministara BiH i premijera FBiH, ministra zdravstava FbiH i direktora ZZOR FBiH da se aktivno uključe u rješavanje zdravstvenog problema i iznalaženju rješenja za liječenje 100 onkoloških bolesnika Tuzlanskog kantona.
S obzirom da postoji prijetnja po zdravlje i živote velikog broja pacijenta, predlažiti ću nadležnim da se između ostalog proglasi vanredna situacija ukoliko postoji i minimum zakonskih mogućnosti za takvu odluku.
Mole se sve humanitarne organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini kao i sve druge prijateljske organizacije, mole se Ujedinjene nacije i Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu za pomoć u iznalaženju rješenja i osiguranja adekvatnog liječenju onkoloških bolesnika Tuzlanskog kantona.
Traži se od Tužiteljstva Tuzlanskog kantona da istraži sve okolnosti koje su dovele do ugrožavanja zdravlja i života onkoloških bolesnika kojima je određena radioterapija a u vezi ne sprovođenja iste u periodu mart 2023. april 2024. godina”, istakao je u svom obraćanju direktor, prof. dr. Umihanić.

Predstavnice udruženja onkoloških pacijenata pred novinarima su istakle da pružaju maksimalnu podršku menadžmentu UKC Tuzla i istakle značaj nabavke aparata za radioterapiju, te naglasile da će i one sa svoje strane učiniti sve što bude u njihovoj moći kako bi probudile interes relevantnih institucija koje mogu pomoći u iznalaženju rješenja za postojeći problem oko nabavke linearnog akceleratora.

Podsjećamo da je prema Zakonu o javnim nabavkama, Univerzitetski klinički centar Tuzla na portalu javnih nabavki, dana 23.10. 2023. godine, objavio tendersku dokumentaciju za nabavku “Linearnog akceleratora, C'T simulatora, Sistema za planiranje u radioterapiji i Fantoma” procijenjene vrijednosti 8.547.008,55 KM bez PDV-a, za koji su sredstva obezbjeđena od strane Vlade Tuzlanskog kantona.
Nakon zaprimljene žalbe jednog od ponuđača iz Ureda za razmatranje žalbi BiH, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla dostavljeno je Rješenje da se žalba usvaja i da se postupak javne nabavke u potpunosti poništava.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara