Skupština dala saglasnost za izgradnju nove zgrade općinskog suda

Spread the love
Menprom

Objekat „Doma Armije“ u Tuzli bit će srušen kako bi se na njegovom mjestu izgradila nova zgrada općinskog suda u Tuzli. Ovu odluku su danas jednoglasno podržali poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona na vanrednoj sjednici posvećenoj ovom problemu. Ovo je bilo potrebno učiniti što prije kako bi se iskoristila sredstva IPA fonova za izgradnju jer je kranji rok posljednji dan septembra do kada je potrebno pribaviti i građevinsku dozvolu. Početak radova, ukoliko sve bude teklo po planu bi mogao biti sredinom iduće godine.

Reha Centar

Kada je federalna Vlada dala Tuzlanskom kantonu „Dom Armije“ na korištenje, za potrebe općinskog suda time je ujedno i otvoren put pregovorima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća  BiH sa delegacijom EU za obezbjeđenje sredstava u okviru projekta IPA kojima bi se rekonstruisao taj objekat. Međutim, tokom izrade projektne dokumentacije, zbog pukotina na temeljima i fasadi objekta, predloženo je da sruši postojeći i izgradi novi objekat. Naime, saniranje bi koštalo koliko i izgradnja novog objekta suda. Poslanici su podržali ovu odluku.

–    Zbog toga što je potrebno da u brzoj proceduri završimo ove  tehničke stvari kako bi se dobila ta sredstva zato je i zakazana sjednica hitnog karaktera i mislim da ovo treba što prije riješiti, kazao je Mirza Omerdić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK.

–    Situacija u koju smo došli da po hitnoj proceduri donosimo ovakve odluke, apsolutno nemam ništa protiv toga, jer smatram da je hitno zato što imaju rokovi koje EU i IPA fondovi neće tolerisati i ja im se kao potpredsjednik zahvaljujem što su imali toliko tolerancije dok dođemo do ovakve odluke, rekao je za govornicom Slađan Ilić iz Kluba poslanika SDP u Skupštini TK.

Više od dva miliona eura planirano je za rekonstrukciju „Doma Armije“ a takođe su odvojena i posebna sredstva za rekonstrukciju postojeće zgrade općinskog suda. Ta će se sredstva sada uložiti u izgradnju novog objekta.

–    Sada bi trebali do 30. septembra pribaviti građevinsku dozvolu do tog roka. Ukoliko se to desi, odmah u oktobru ćemo raspisati tender za izbor izvodjača radova. Negdje, sredinom iduće godine je realno očekivati gradnju novog objekta općinskog suda u Tuzli, pojasnio je Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda Tuzla.

–    Želim se zahvaliti Vladi FBiH i ministarstvu pravde FBiH koji su imali razumjevanja za ovaj problem pa čak i OHR-u koji se povremeno uključivao u ovaj problem. Uspjeli smo konačno riješiti i promjeniti način upisa i time stvaoriti pretpostavke da se krene u izgradnju zgrade općinskog suda, izjavio je Bego Gutić, premijer Vlade TK.

Uknjižba prava vlasništva na ovim nekretninama u korist Tuzlanskog kantona dozvoljena je krajem krajem prošlog mjeseca, a kantonlna Vlada je ovom odlukom ovlaštena za formalno-pravne radnje uklanjanja i izgradnje novog objekta za Općinski sud Tuzla.

RTVTK – AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara