Počela izgradnja novog mosta Zelenika na Zlači

Spread the love
Menprom

Uvođenjem izvođača u radove danas je započela izgradnja novog mosta Zelenika na Zlači. Ovom, za razvoj turizma, ali i uopšte zaštićenog pejsaža „Konjuh“, izuzetno značajnom događaju prisustvovali su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, načelnik Općine Banovići Bego Gutić, direktor Direkcije cesta TK Zijad Omerčić, te ministri u Vladi TK Senada Dizdarević, Anela Ajšić, Dušanka Bećirović, Denis Bećirović i Fadil Alić.

Reha Centar

„Rekonstrukcijom mosta koju danas i praktično započinjemo, mi ustvari završavamo infrastrukturni projekat koji će imati dugoročne pozitivne efekte na razvoj turizma, ali i cjelokupnog Zaštićenog pejsaža „Konjuh“. To je bilo naše obećanje koje smo dali i građanima i načelniku Gutiću i drago mi je da smo nakon pripremnih aktivnosti danas u prilici ovdje početi i konkretne radove“, rekao je danas premijer Halilagić. „Danas započinjemo prvu fazu rekonstrukcije, za koju smo izdvojili 450.000 KM, a već smo obezbijedili i preostala neophodna sredstva za izvođenje II faze, tako da smo ispunili sve preduslove da se most izgradi u najkraćem mogućem roku“, kazao je premijer Halilagić.

„Ovo je jedan od najznačajnijih projekata iz Plana rada Direkcije. Već duže vrijeme preko ovog mosta se i ne saobraća, zbog čega su građani koji posjećuju Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ i hotel Zlača prinuđeni koristiti obilaznicu. Ovom rekonstrukcijom dobit ćemo značajan infrastrukturni element za duži naredni period. Most Zelenika prelazi rijeku Oskovu sa dva raspona dužine po 15m, ukupno 30 metara. Ukupna širina će biti 12 m, a sastoji se od dvije saobraćajne trake po 3 m, dva trotoara po 1,5m i biciklističke staze širine 2,5m. Konstrukcija je armiranobetonska, u montažno monolitnom sistemu. Njegovom izgradnjom stavit će se u funkciju putna komunikacija prema hotelu „Zlača“, objasnio je danas direktor Omerčić.

Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala sredstva, a iako most spaja banovićku i živiničku obalu Oskove, Općina Banovići je, imajući u vidu da ima i najveći interes, ishodovala svu potrebnu dokumentaciju i dozvole za realizaciju ovog projekta. Zadovoljan što se konačno započinje sa radovima na rekonstrukciji, načelnik Gutić je akcentirao da prostor Zaštićenog pejzaža Konjuh, odnosno planina Konjuh predstavlja veliki turistički potencijal, ne samo za Banoviće nego i cijeli Tuzlanski kanton.

„Ukoliko želimo da razvijamo turizam moramo prvo unaprijediti infrastrukturu, prije svega saobraćajnice i mostove. Neprohodnost ovog mosta je dugogodišnji problem na kojem smo intenzivno radili i sada je, na radost svih posjetilaca Zlače, njegova rekonstrukcija samo stvar realizacije. Uz osnovne elemente most će imati i biciklističku stazu tako da će dugoročno ispunjavati sve potrebe uslove, ali i biti poticaj da na cijelom lokalitetu Zlače i Zaštićenog pejzaža razmišljamo o stvaranju uslova za brdsko planinski biciklizam kao oblik rekreacije i turizma“, kazao je načelnik Gutić, te se zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona za razumijevanje i podršku koju je iskazala ovom projektu.

Predviđeno je da radovi u okviru prve faze rekonstrukcije traju 90 dana, a imajući u vidu da su sredstva za II fazu već osigurana, Direkcija će do tada provesti sve potrebne procedure kako bi se po završetku prve nastavilo i sa radovima u okviru druge faze. U konačnici to znači da bi bilo realno za očekivati da prva vozila novoizgrađenim mostom prođu krajem nadolazećeg ljeta.

Most Zelenika 02 30 04 2024

Most Zelenika 03 30 04 2024

Most Zelenika 04 30 04 2024

Most Zelenika 05 30 04 2024

aktuelno.ba

Komentari

Komentara