Ramiz Salkić oštro osudio kršenje Odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru

Spread the love
Rental Travel

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS oštro je osudio u nedjeju 8. januara 2017. godine destabiliziranje političkih prilika u Bosni i Hercegovini, koje se provodi u režiji političkih partija i visokih političkih ličnosti iz Banja Luke. Vlasti ovoga entiteta, predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom, krenule su u kršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti 9. januara kao praznika bh. entiteta RS, a u taj proces uključili su se i drugi nivoi vlasti, smatrajući da mogu iskoristiti ovu priliku za dodatno destabiliziranje države Bosne i Hercegovine.

Reha Centar

I pored instrukcija međunarodne zajednice, upozorenja NATO Saveza i jasne Odluke Ustavnog suda, u Banja Luci je otpočelo obilježavanje 9. januara, a u cijeli probem svjesno su i potpuno neodgovorno uvučene Oružane snage Bosne i Hercegovine. Tim povodom potpredsjednik Ramiz Salkić dao je izjavu za medije:

-Zahtijevamo hitnu i neodložnu zaštitu ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine u skladu sa Mirovnim sporazumom iz Dejtona i u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 9. januar je proglašen neustavnim i svaki pokušaj da se on zvaniično obilježava predstavlja kršenje Ustava. Bojim se da vlasti iz Banja Luke dovode u pitanje kompletan mirovni proces, svjesno razbijajući strukturu zemlje u koju smo uložili mnogo.

Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini moraju zaustaviti rušenje ustavnog poretka. Bošnjaci su 1992. godine, uz desetine hiljada žrtava, na vlastitoj koži osjetili šta znači rušenje ustavnog poretka zemlje i mi ne želimo više da prepuštamo slučaju takve protivzakonite inicijative i odluke. Uvlačenje Oružanih snaga u dnevnopolitičke obračune je potpuno neodgovorno.

Podsjetit ću, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 2001. godine jasno definiralo put Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prema NATO Savezu i tu ne postoje dileme. I srpski političari u Bosni i Hercegovini izrazili svoje slaganje sa tim putem. U međuvremenu su potpisani brojni akti o saradnji sa NATO Savezom i približavanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ovom vojnom savezu. Nažalost, danas vlasti RS svoje djelovanje, umjesto da usmjeravaju ka miru i stabilnosti, baziraju ga na ideologije Radovana Karadžića, koja za cij ima cijepanje zemlje i etničko čišćenje teritorija.

Obilježavanje 9. januara je nepoštivanje desetina hiljada žrtava i slavljenje ideologije čiji su sljedbenici dobili 1.000 godina zatvora za počinjene ratne zločine. Posebno zabrinjava najavljena posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Srbija je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i ima obavezu da doprinosi miru i stabilizaciji. Bošnjaci još jednom poručuju da su za mir, stabilnost i toleranciju, a očekujemo od institucija RS da i same to žele. Mir nema alternative. Stoga, pozivamo vlasti u Banja Luci da poduzmu ozbiljne i odgovorne korake na očuvanju mira, izjavio je potpredsjednik Ramiz Salkić.

On je još jednom pozvao međunarodne organizacije i funkcionere da poduzmu korake koji će dovesti do stabilizacije političkih prilika u zemlji. Svako odlganje reakcije može biti opasno i sa dugoročnim posljedicama. Također, naglasio je da domaće pravosuđe mora početi koristiti mehanizme zaštite i provođenja odluka Ustavnog suda, te procesuiranja počinilaca tih krivičnih djela.

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

aktuelno.ba (foto arhiv)

Komentari

Komentara

Posted In: