Ramiz Salkić: Sistem zakazao, ekstremisti motivisani da siju strah i mržnju prema Bošnjacima

Spread the love
Menprom

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs, rekao je danas 08. januara 2024. godine, reagujući na provokacije Bošnjaka u Vlasenici i pucanje iz vozila u pokretu pored bošnjačkih kuća u Potočarima,  da je sistem zakazao, da su predstavnici međunarodne zajednice zakazali, namjerno ili ne sasvim svejedno, što motiviše i podstiče ekstremiste na sijanje straha i mržnje prema Bošnjacima.

Reha Centar

– Bošnjaci su u bh. entitetu Rs godinama pod snažnim pritiskom koji se manifestira od političkog vrha entitetskih vlasti do običnih seoskih kabadahija koji koriste razne prilike da pojačaju pritisak na Bošnjake.

Bošnjaci se vrijeđaju , ponižavaju i diskriminiraju na različite načine od negiranja identiteta do provokacija  kojima su redovito izloženi tokom pravoslavnih praznika i neustavnog obilježavanja Dana entiteta Rs 9. januara. Kontinuirano širenje mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima od strane predsjednika entiteta prihvaćeno je na terenu i posebno se manifestuje pod maskom obilježavanja pravoslavnih praznika. U ovaj projekat ciljano uklapa se i entitetska  policija koja, iako ima informacije o namjerama provokatora iste ne želi spriječiti već im, kako je bio slučaj u Srebrenici, obezbjeđuje policijsku pratnju.

Oni koji bi sve ovo trebali i mogli spriječiti to ne žele svjesno dajući podršku svojim nečinjenjem onima koji uznemiravaju Bošnjake na vjerskoj i nacionalnoj osnovi iznova ih podsjećajući na zločine koje su preživjeli u ovom entitetu.

Bošnjaci su miroljubiv narod koji je kroz historiju platio cijenu svoje miroljubivosti i beskonačnom povjerenju u svoje komšije što su zločinci redovito koristili da im nanesu što veću bol i patnju čemu svjedoči i počinjeni genocid nad Bošnjacima.

Naš povratak na porušena ognjišta u okruženje sa ratnim zločincima na slobodi bez poduzimanja osvetničkih akcija ne bi se smio shvatati kao naša slabost već kao želja da sistem radi svoj posao i kazni počinioce zločina nad Bošnjacima.

Danas su upravo zločinci koji su nezasluženo na slobodi i oni koji su blago kažnjeni ključni motivatori mladih generacija da generiraju i šire mržnju prema Bošnjacima u ovom entitetu.

Sistem je zakazao, predstavnici međunarodne zajednice su zakazali, namjerno ili ne sasvim svejedno, što dodatno motiviše i podstiče ekstremiste na sijanje straha i mržnje prema Bošnjacima.

Koliko god Bošnjaci bili miroljubiv narod, svakom trpljenju i strpljenju nekad dođe kraj kada čovjek više ne može da trpi nepravdu i poniženje i odluči se poduzeti određenu reakciju kada sistem zakaže. U ovom trenutko to je vrlo često napuštanje svojih netom obnovljenih ognjišta što i jeste konačan cilj onih koji šire mržnju i nestrpeljivost prema Bošnjacima. Ako se nastavi ovakav pritisak entitetske vlasti, od Srpske pravoslavne crkve stimulisanih i podržanih huligana, nedjelovanje institucija i međunarodne zajednice logično je očekivati reakciju odvažnih Bošnjaka koliko god bili miroljubivi – rekao je Salkić.

Poslanik u Narodnoj skupštini Rs

Ramiz Salkić

Komentari

Komentara