Salkić prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice zločina nad stanovnicima Blječeve

Spread the love
Rental Travel

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 6. maja 2022. godine, prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice zločina u naselju Blječeva kod Bratunca. Današnje obilježavanje je održano u okviru višednevne manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“.

Reha Centar

Najprije je položeno cvijeće na spomen – ploču, na lokalitetu u Blječevoj gdje je pronađena masovna grobnica. U ovom naselju su pronađene tri masovne i tri pojedinačne grobnice, iz kojih su ekshumirane 592 bošnjačke žrtve, koje su ubijene od 1992. do 1995. godine.

Naselje Blječeva je napadnuto na današnji dan prije 30 godina i jedno je od bratunačkih naselja u kojem su Bošnjaci 1992. godine pružili otpor agresoru, a uprkos svim napadima, Blječeva je ostala slobodna sve do 1995. godine, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima „zaštićene zone“ UN Srebrenica.

Tokom agresije i genocida, ukupno je ubijeno 112 stanovnika ovog naselja. Njih 22 je ubijeno 1992. godine, 12 Bošnjaka je ubijeno 1993. i 1994. godine, dok je 78 Bošnjaka iz Blječeve ubijeno u genocidu u julu 1995. godine, kojeg su počinili vojska i dijelovi policije bosanskih Srba.

Najstarija osoba koja je ubijena tokom genocida je Sadika Jašarević, koja je imala 85 godina, dok je najstarija žrtva u napadu 1992. godine bio Salko Jahić, koji je imao 84 godine. U ovom periodu, ubijeno je i 11 djece iz Blječeve, a najmlađi je Mevlid Jašarević, koji je imao tek 12 godina.

– Mi ovdje danas u Blječevoj iskazujemo našu zahvalnost i poštovanje svima onima koji su stali na branik našeg naroda i naše domovine. Stanovnici Blječeve su pružili otpor agresoru 1992. godine, te su pokazali veliku hrabrost što se mora poštovati i uvijek isticati. Suprotstavljajući se žestokim napadima stanovnici ovog mjesta su platili visoku cijenu.

Napad na Blječevu 6. maja 1992. godine uslijedio je nakon napada na Hranču 3. maja i imao je za cilj, uz eliminaciju Bošnjaka sa ovog područja, stavljanje naselja Glogova u okruženje, koje je kasnije napadnuto 9. maja.

Nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti 112 ubijenih u naselju Blječeva. Ne smijemo zaboraviti 3.536 ubijenih Bošnjaka Bratunca, među njima 239 žena i 210 djece, tokom agresije na naš grad i našu zemlju, zločina i genocida nad našim narodom u Bratuncu i Podrinju.

Naša je obaveza da budemo danas, ali  i svakog 6. maja u budućnosti, ovdje u Blječevoj i sjetimo se 11 djece i svih drugih  koji su ubijeni u ovom naselju.

Veliki broj naših sugrađana Bošnjaka je nakon ubistva ukopan u brojnim masovnim grobnicama u Blječevoj. U ovom naselju otkrivene su masovne grobnice sa  592 posmrtna ostatka Bošnjaka, ali u ovom naselju se nalaze i neotkrivene masovne grobnice, zbog toga pozivamo sve one koji imaju informacije, da nam otkriju lokacije grobnica, kako bi mogli pronaći i dostojanstveno ukopati naše najmilije.

Danas, nažalost, živimo vrijeme revizionizma i pokušaja negiranja ovog i drugih zločina, veličanja ratnih zločinaca i negiranja sudskih presuda.

Ove aktivnosti proizvode nesigurno okruženje koje u budućnosti može dovesti do ugrožavanja mira i novih zločina. Zbog toga pozivam lokalne vlasti bosanskih Srba u Bratuncu i u ovom entitetu da to prestanu činiti. Spas je u istini koju trebate reći svom narodu, a koju uporno skrivate i širite neistine sa ciljem daljeg podrivanja među komšijskih odnosa u ovom gradu i entitetu, rekao je Salkić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara