Predstavljanje knjige „Tama srebrene svjetlosti“ pred učesnicima Marša mira 2015.

Menprom

Učesnicima „Marša mira 2015“ u naselju Mravinjci, koje se nalazi između Srebrenice i Cerske, u četvrtak 9. jula 2015. godine u 18.00 sati bit će predstavljena knjiga „Tama srebrene svjetlosti“ autorice Senade Cvrk-Pargan.

Reha Centar

Knjiga kroz lirsku prozu i poeziju govori o Srebrenici, genocidu i žrtvama najvećeg zločina na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata. Autorica je živi svjedok okupacije Srebrenice i masovnog deportovanja civila. Ona u svojoj poeziji ne govori o zločinu genocida isključivo kao o historijskom faktu, ona govori emocijom prikazujući nam boli koje su joj donijela sva ta ubistva prijatelja, rođaka i komšija. Kroz cijelu knjigu Senada Cvrk-Pargan govori o svome selu u kojem je odrasla, a koje je opustošeno zločinom. Njeno selo Žutica je stvarni ambijent u kojem su ubijene desetine stanovnika, ali ono je i metafizički prostor u kojem se dešava ubijanje cijeloga svijeta, svih nevinih ljudi, a za zločin niko ne odgovara.

„TAMA SREBRENE SVJETLOSTI

Senada Cvrk-Pargan je nakon progonstva iz Srebrenice i života u prognaničkom centru u Tuzli, sa porodicom nastavila život u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao pjesnikinja uspješno se realizovala na američkom kontinentu objavljujući knjigu „Čežnja za tišinom“ na bosanskom i engleskom jeziku. „Tama srebrene svjetlosti“ je njena druga knjiga,  objavljena je u izdavačkoj kući BMG Bosanska medijska grupa iz Tuzle.

Nakon predstavljanja knjige u Srebrenici (Mravinjci), bit će upriličena promocija u Sarajevu, u Galeriji Preporod, u utorak 14. jula 2015. godine, sa početkom u 18.00 sati. Ulaz je slobodan.

BMG Bosanska medijska grupa

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: