Pored registra boraca, dostupni i podaci ko je i koliko materijalnih sredstava dobio do sada

Spread the love
Menprom

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli prezentirao Registar pripadnika Drugog korpusa Armije Republike BiH, u kojem se, kako je naveo, nalaze kartoni i lični podaci 119.110 osoba s području Tuzlanskog kanona koji su evidentirani kao sudionici odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

Reha Centar

U Tuzli je danas prezentirana i informacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata o aktivnostima vezanim za materijalnu podršku boračkoj populaciji.

Rečeno je da je za te namjene u prošloj godini izdvojeno oko 315 miliona KM, od čega za korisnike ovih sredstava u TK-u doznačeno 60 miliona KM.

– Zakon o boračkim udruženjima upućen je Parlamentu s molbom da ga što prije stavi na dnevni red i usvoji. Ovaj zakon, uz ostalo, omogućava da se sva boračka udruženja formiraju u jedno ukoliko to žele. Što se tiče Zakona o demobilisanim borcima, on predviđa 15 prava te kategorija koje trenutno nema u zakonu. Smatramo da je mnogo bolje regulisati i riješiti to putem zakona, nego pojedinačno za određenu kategoriju – zaključio je Bukvarević i najavio da će poslije Tuzle Registar biti predstavljen u Zenici i Bihaću.

M.T.

Komentari

Komentara

Posted In: