Ponovo na snazi stari Zakon o radu

Spread the love
Rental Travel

U Službenim novinama Federacije BiH jučer je objavljena Odluka entitetskog Ustavnog suda o stavljanju izvan snage Zakona o radu, zbog neustavnog usvajanja u Domu naroda. To praktično znači kako je ponovo na snazi stari Zakon o radu.
Više od 20 dana čekalo se na objavu u Službenim novinama, koja je po Zakonu trebala biti objavljena u roku dva dana.
Novi Zakon o radu ponovo bi se trebao naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda PFBiH 31. marta.

Reha Centar

„Ja pretpostavljam već 31.marta bit će izvršeno usklađivanje Zakona o radu, odnosno procedure usvajanja Zakona o radu sa presudom Ustavnog suda Federacije“, rekao je za BHRT Izmir Hadžiavdić,sekretar Doma naroda PFBIH.
Nakon što je u Službenim novinama objavljena odluka Ustavnog suda Federacije BiH, i privrednicima je jasno da njihovi radnici od danas ponovo rade po starom Zakonu.

Sefudin Čengić iz Udruženje poslodavaca FBiH pojašnjava da bi eventualni zastoj stvorio ogromne probleme u reformskim propisima koje je potrebno donijeti.
U Sindikatu kažu da će se u raspravu ponovo uključiti samo ukoliko budu pozvani kao socijalni partneri.

Podsjećamo, Zakon o radu Federacije nije ustavan i poništen je sedam mjeseci nakon njegovog usvajanja, odlukom Ustavnog suda Federacije BiH.

Ovaj sud je proglasio nevažećim Zakon o radu zbog kršenja procedure kod njegovog donošenja u Domu naroda Parlamenta Federacije. Na taj način nevažeći su i svi ugovori koje su radnici potpisali sa svojim poslodavcima u Federaciji nakon usvajanja ovog zakona. Nevažeći su i kolektivni ugovori koje su potpisali Savez samostalnih sindikata BiH i Udruženje poslodavaca Federacije.

BHT1

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: