Obilježen 30. august, Međunarodni dan nestalih osoba

Rental Travel

Povodom 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, predstavnice udruženja građana „Žene Srebrenice“ i „Majke Srebrenice“ u centru Srebrenice postavile su univerzalnu instalaciju, simbol siluete nestale osobe, na kojoj su ispisale poruke kojima pozivaju nadležne vlasti, kao i sve koji imaju informacije, da učine konkretne korake i pronađu žrtve proteklog rata u BiH koje se vode kao nestali bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, javlja Anadolu Agency.

Reha Centar

Šefika Mustafić je u srebreničkom genocidu 1995. godine izgubila dva sina. Jednog je pronašla i ukopala 2007, a i danas traga za sinom Selimom, koji je ubijen sa samo 16 godina. Sa pitanjem: „Gdje mi je sin Selim?“, došla je da podrži majke i porodice koje tragaju za svojim najbližim, ali i da uputi apel nadležnim institucijama da pronađu nestale.

Međunarodni dan nestalih
“Izgubila sam veliki broj članova familije. Ali moja dva srca niko ne može zamjeniti. Babu sam izgubila, ali kad klanjam uvijek prvo pomenem svoju djecu. Sve bih uradila samo svog sina da pronađem”, kazala je Šefika.

Nura Mustafić je izgubila tri sina i muža. Za jednim sinom traga i nakon 20 godina. Ostala je potpuno sama, a u Srebrenicu se vratila sa nadom da će pronaći trećeg sina i da će i on smiraj pronaći u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima.

“Mislim da taj proces traženja treba da se ubrza, kratak je život. Sutra, ako umrem, moje dijete nema ko tražiti. Poručujem svima koji mogu, da nam pomognu da saznamo gdje su nam najmiliji”, rekla je Nura.

Hajra Ćatić još uvijek nije pronašla sina. Kaže da je nastradao na području koje je i danas minirano. U minska polja je, tvrdi, ulazila, ali sina nije uspjela naći.

“Na svim stranama ima nestalih, ali u Srebrenici je bilo najviše nevinih žrtava. Ja 20 godina tragam za sinom. I danas ovdje pišem i molim da nam kažu gdje su masovne grobnice. Meni je i muž nestao, ali čovjeku je lakše kad pronađeš i ukopaš svoje. Zato želim bar jednu kost svog djeteta da pronađem, jer ako ne bude imao svoj mezar to će nekad biti kao da nije ni postojao”, kazala je Hajra Ćatić, koja je predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Predstavnice pomenutih udruženja podsjetile su da danas, na Međunarodni dan nestalih osoba empatiju prema žrtvama i njihovim porodicama trebaju pokazati svi – i Hrtvati, i Srbi, i Bošnjaci.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: