Obilježen 20. rođendan “Vive Žene” i istrajnost podrške žrtvama torture

Spread the love
Menprom

Udruženje građana “Vive Žene” i Centar za terapiju i rehabilitaciju, su danas  u Tuzli obilježili Međunarodni dan podrške žrtvama torture i 27 godina od stupanja na snagu UN Konvencije protiv torture i drugih svirepih, nehumanih i ponižavajućih kazni i postupaka.

Reha Centar

Održan je Okrugli sto “Dvadeset godina rada “Vive Žene”, rehabilitacija žrtava torture u BiH”, na kojem su učešće uzeli direktorica UG “Vive Žene” Jasna Zečević, savjetnica za ljudska prava TRIAL Selma Korjenić i psihoterapeutkinja UG “Vive Žene” Teufika Ibrahimefendić.

vive žene tuzla

Okrugli sto “Svijet bez torture”. je otvorio  načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Istog dana na platou šetališta Slanja Banja, sa početkom u 18:30 sati, za najmlađe će biti upriličena manifestacija učenice Osnovne škole “Sjenjak”, Tuzlanske mažoretkinje, “Švare” – crtanje na licu, a mališani će također moći pokazati svoju kreativnost putem crtanja na platnu, kartonu i papiru, te za svu djecu su pripremljene i skromne nagrade u sklopu tombole.

vive žene tuzla

Međunarodni dan podrške žrtvama torture obilježava se u okviru globalne kampanje „Zaustavimo nekažnjivost torture“, s ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i također, na prisustvo torture danas u svijetu. Ovom prilikom želimo naglasiti značaj i važnost ostvarivanja prava žrtava torture, kao i neophodnost borbe protiv nje i potrebu da se žrtvama pruži psiho-socijalna pomoć i podrška.

U svim dijelovima svijeta muškarci, žene i djeca, čine zločine torture svakodnevno. U većini slučajeva, niko nije krivično progonjen ni kažnjen.

Ovi zločini su počinjeni putem nekažnjavanja. Nekažnjavanje predstavlja propust države da istraži prekršaje, sprovedu pravdu i kazne počinioce, pruže žrtvama efektivne pravne lijekove i da preduzmu sve neophodne korake kako bi spriječili buduća kršenja zakona.

JASNA ZEČEVIĆ

Nekažnjavanje znači da ništa nije spriječilo počinioce da ponove svoje zločine. Ono šalje jasnu poruku da se njihovi zločini tolerišu. U takvoj atmosferi nekažnjavanja, zločini torture se mogu slobodno počiniti bez rizika po počinioce da će biti uhapšeni, krivično gonjeni ili kažnjeni. Nekažnjavanjem počinilaca se rizikuje da tortura postane široko rasprostranjena ili masovni sistemski zločin.

Udruženje građana “Vive Žene”

AKTUELNO.BA

 

Komentari

Komentara