TK kao značajan faktor u procesu evropskih integracija

Spread the love
Rental Travel

Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler razgovarao je danas sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike te o programiranju i finansiranju projekata uz podršku Evropske unije.

Reha Centar


Prema riječima predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića dolazak ambasadora Sattlera sa delegacijom EU najbolji je znak da će Bosna i Hercegovina 22. marta dobiti zeleno svjetlo kako bi se otvorili pregovori sa Evropskom unijom.


Premijer TK Irfan Halilagić izvijestio je specijalnog predstavnika Sattlera i ambasadora Republike Slovenije Damjana Sedara o provedenim i aktivnostima koje će biti realizirane u kratkom roku.
„Događa se to da nam je pružena ruka Evropske unije. Da Bosna i Hercegovine zauzme svoje mjesto gdje objektivno i pripada. U porodici država Evropske unije i mi smo ovdje kazali da je Tuzlanski kanton kao važan dio BiH opredijeljen da učini sve što su njegove obaveze na tom putu i da na tome putu aktivno radimo. Dakle svi organi Tuzlanskog kantona, premijer sa svojom ustavnom pozicijom, Vlada i ministri i naravno Skupština TK kao najviše zakonodavno tijelo“, kazao je premijer Halilagić.
U fokusu razgovora bio je i napredak koji je TK postigao u oblasti borbe protiv korupcije te međuentitetska saradnja sa opštinama Majevice a premijer Halilagić je naglasio da su ovakvi susreti „inspiracija i obaveza“.


Ambasador Sattler kazao je da je Tuzlanski kanton značajan dio BiH koji može odigrati važnu ulogu u okviru evroatlanskih integracija.
„Najvažnija tema je pitanje evropskih integracija i šanse koje su se ukazale u ovom trenutku. Meni je zadovoljstvo da vidim kod domaćih aktera snažniji osjećaj hitnosti i potrebe da se bez odlaganja djeluje u različitim oblastima uključujući i usvajanje potrebnog zakonodavstva“, kazao je ambasador Sattler naglasivši da treba imati u vidu složeno uređenje u BiH i da su zbog toga kantoni ti koji mogu odigrati itekako značajnu ulogu u procesu evropskih integracija.


Dio delegacije bio je i ambasador Republike Slovenije u BiH Damjan Sedar, koji je kazao da Bosna i Hercegovina ima kapaciteta za punopravno članstvo u EU.
„Slovenija vjeruje u europski put BiH. Imate podršku sa naše strane i naše je uvjerenje da se može postići ovaj daljnji korak ka Briselu“ kazao je slovenski ambasador Sedar.


Tokom današnjeg sastanka ambasador Sattler potaknuo je kantonalne vlasti da nastave raditi u iznalaženju rješenja za prelazak sa uglja na zelene i čiste energente.
„Tu govorim o aspektu prenamjene poljoprivrednog zemljišta koja će omogućiti njegovo korištenje za obnovljive izvore energije. Svakako potičemo kantonalne vlasti da nastave raditi u ovom pravcu i u tome uživaju našu punu podršku, ne samo moralnu nego i značajnu finansijsku podršku koju osiguravamo za ovaj proces zelene tranzicije.“
Drugi dio današnjih razgovora bio je u obliku foruma sa predstavnicima Skupštine, Vlade Tuzlanskog kantona i stručnih službi o temi evropskih integracija.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara