Muslimani obilježavaju dan ašure, poznat i kao Bajram vjerovjesnika

Rental Travel

Prigodnim govorima, mevludima, zikrovima i postom, muslimani u svojim domovima, džamijama i tekijama sutra će obilježiti Jevmu-ašure (dan ašure), što je prema Takvimu Islamske zajednice u BiH 10. muharrem 1437. Hidžretske godine ili 23. oktobar 2015. godine prema gregorijanskom kalendaru.

Reha Centar

Prema brojnim predajama i hadisima, za taj dan se vežu posebni historijski događaji koji imaju duhovni i socijalni karakter. To je dan u kome je Allah dž. š. spustio velike milosti svojim odabranicima, pejgamberima.

Ovaj dan obilježavaju i kršćani i Jevreji.

Dan ašure je kod muslimana poznat i kao Bajram vjerovjesnika, jer je Uzvišeni Allah na ovaj dan mnogim poslanicima podario razne počasti – Ademu je oprošteno, Nuh se iskrcao lađom na brdo Džudijj, Junusa je izbacio kit iz svoje utrobe, Musa se spasio od faraona prošavši kroz more, Ibrahim je rođen na ovaj dan te mu je spušten kurban u zamjenu za sina, Jusuf je vraćen svom ocu Jakubu, Ejub je ozdravio, Isa je rođen na ovaj dan te je uzdignut na ovaj dan, dok je Muhammedu spušten ajet u kome ga Allah dž.š. obavještava da mu je oprošteno sve što je učinio i što će učiniti u budućnosti.

Ašura ima i socijalnu dimenziju koja podrazumijeva pripravljanje jela ašure, sličnog kompotu, ali od raznih zrnastih plodova, suhog voća, začina i mirođija. U Bosni i Hercegovini običaj je da se u ašuru stavi od sedam do 77 namirnica. Ovo jelo se dijeli komšijama i rodbini, a ašura je i u službi zdravlja, jer savremeni principi ishrane preporučuju takvu vrsta jela.

I Gazi Husrev-beg je oporučio ašure, pa ih je imaret u Sarajevu pripremao za službenike džamije i građane, posebno one siromašne,što je tradicija koja se do danas očuvala.

Poslanik Muhammed a.s. je kazao da “ko opskrbi svoju porodicu na dan ašure, njega će Allah opskrbiti za čitavu godinu”.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: