Intral BH počeo proizvodnju u prostorima FO „Aida“

Menprom

Kompanija „Intral BH“, strateški partner Fabrike obuće „Aida“, premjestio je znatan dio svog proizvodnog pogona iz Lukavca u iznajmljeni i obnovljeni prostor u „Aidi“ te započeo proizvodnju. Direktora Intrala BH, Aliju Šehovića i radnike posjetili su premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić.

Reha Centar

U obnovu jedne od hala u „Aidi“, „Intral“ je shodno prethodnom dogovoru sa Vladom Tuzlanskog kantona investirao oko milion KM, a trenutno je u toku i upošljavanje novih radnika. Do kraja godine očekuje se da će se trenutno uposlenih 240 radnika pridružiti dodatnih 200.

Intral01 08 01 2015

Prema ranije datom obećanju Intral je, kada je u pitanju prijem novih uposlenika, svoja vrata prije svih otvorio radnicima „Aide“. Njih desetak već radi na novim mašinama.

„Veoma je bitno da je Intral počeo raditi u prostorima „Aide“ i da je ispunio sve ono što smo se ranije dogovorili. Osim ovih desetak, očekujem da će se i veći broj radnika „Aide“ prijaviti za rad u Intralu nakon što im istekne pravo na korištenje naknade koju, kao nezaposlene osobe, primaju sa biroa“ rekao je premijer Gutić.

Obuku, koju je Intral organizirao za svoje buduće radnike, trenutno pohađa njih 40, a direktor „Intral BiH“ Alija Šehović najavljuje da će do kraja 2016. godine u ovim pogonima raditi barem 450 radnika. „Obzirom na pozitivne ulazne podatke koje imamo od naših poslovnih partnera, kao i povećanje narudžbi i do 100%, očekujem da ćemo tokom ove godine primiti znatan broj novih radnika“ rekao je direktor Šehović.

Podsjećamo, u „Aidi“ je nedavno pokrenut stečajni postupak, tako da je ova tuzlanska fabrika u daljoj nadležnosti Općinskog suda koji provodi dalje procedure.

„Od organa koji provode proces stečaja u „Aidi“ očekujem da imaju razumijevanja prema strateškom partneru Intralu i da ova ulaganja, koja iznose oko milion KM, kroz vođenje stečaja na neki način zaštite“ rekao je premijer Gutić.

Uporedo sa stečajnim postupkom, novom proizvodnjom i upošljavanjem, Vlada Tuzlanskog kantona uspješno realizira i svoj dio obaveza prema radnicima. U naredne tri godine, svim radnicima će biti uvezan radni staž, s tim da će prioritet u uvezivanju imati oni radnici koji u toj godini budu ispunjavali uslove za odlazak u penziju.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara