Hitno prestati sa ponižavajućom praksom kašnjenja isplate penzija

Rental Travel

U povodu ponovne najave da će isplata penzija početi tek 8. jula, a da nije poznato kada će biti završena, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović poziva Vladu FBiH i predstavnike Zavoda za penziono i invalidsko osiguranje – da prestanu sa ponižavajućom praksom redovnog kašnjenja isplate penzija.

Reha Centar

Problem navodnog nedostatka sredstava i nesposobne vlasti ne može biti opravdanje da penzioneri koji primaju minimalne i prosječne penzije danima čekaju pred bankama kada će dobiti penziju, a posebno u mjesecu ramazanu kada i pored penzionerske oskudice i posta penzioneri muslimani materijalno pomažu najsiromašnije – davanjem sadekatul-fitra.

Najava da će ovaj mjesec još više kasniti penzije, izazvala je zabrinutost penzionera da neće na vrijeme moći izvršiti jedan od temeljnih principa svoje vjere, a posebno zbog mogućnosti da isplata penzija neće biti ni do bajrama. Stalno poigravanje sa isplatom penzija je svakako udar na oskudnu penzionersku egzistenciju, a kašnjenje penzija u mjesecu ramazanu je i svojevrstan udar na vjerske slobode, posebno kada se uzme u obzir nemoralnost vladajućih zvaničnika koji redovno primaju više hiljada maraka za – nerad, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara