Fahrudin Hsanović: Presuda Stanišiću i Simatoviću je neoboriv dokaz umiješanosti Državne bezbjednosti Srbije u agresiju na Bosnu i Hercegovinu

Spread the love
Menprom

Sud u Haagu u ponovljenom postupku osudio je na 12 godina zatvora srbijanske obavještajce Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija, za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima tokom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Reha Centar

Od Škabrnje kod Zadra do Trnova kod Sarajeva paravojne formacije, koje su osnovali i opskrbljivali optuženici, počinile su monstruozne zločine i zastupnici tužiteljstva to su nepobitno dokazali.

“Doživotna kazna jedino je proporcionalna zločinima koje su optuženi počinili”, rekao je tužilac Daglas Stringer.

„Ova presuda je još jednom pokazala i dokazala da je umiješanost Republike Srbije u činjenju zločina nad nesrpskim življem na teritoriji Bosne i Hercegovine više nego očigledna. Naime, presuda i njen sadržaj koji je potvrđen od strane Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Hagu je pravni akt koji vlasti Bosne i Hercegovine trebaju i moraju iskoristiti u novoj revidiranoj tužbi protiv Republike Srbije nakon pravomoćnosti ove presude“- kazao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

Komentirajući presudu on je još kazao da je doživotna kazna zatvora jedino što nedostaje kao pravedno i istinito u ovoj optužnici naspram zločina koje su optuženi počinili.

Savez RVI TK

Fahrudin Hasanović, predsjednik

Komentari

Komentara