Dan sjećanja na Glogovu i 65 svirepo ubijenih bošnjačkih civila u jednom danu

Spread the love

Dani sjećanja na genocid nad bošnjačkim civilima Bratunca 1992-1995. godina.

Spread the love
Rental Travel

Na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, 9. maja 1992. godine, u krugu mjesne džamije u Glogovi kod Bratunca samo u jednom danu udružene snage bratunačke policije, bratunačke TO i JNA, za nekoliko sati strijeljale su 65 bošnjačkih civila. Za zločine u Glogovoj do sada je procesuirana samo jedna osoba, predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba i Teritorijalne odbrane Bratunac Miroslav Deronjić, koji je nakon priznanja zločina  u Hagu osuđen na 10 godina zatvora. Umro je pri kraju izdržavanja kazne od duge i teške bolesti. Zločin u Glogovoj prvi je najmasovniji zločin koji se dogodio na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Reha Centar

Svake godine preživjeli mještani i članovi porodica ubijenih okupljaju se na ovom mjestu kako bi se prisjetili i odali počast nevino stradalim civilima. Predstavnici udruženja žrtava, Islamske zajednice i mještani su prvo položili cvijeće na spomen–obilježju, a potom su posjetili lokalitet masovne grobnice u neposrednoj blizini lokalne džamije. U lokalnoj džamiji je proučen Jasin i Tevhid.

Najmlađa žrtva ovog stravičnog zločina je Muharem Ibišević (16), koji je ubijen pored oca Mustafe i godinu starijeg brata Muje. Srbi su, te 1992. godine, u Glogovi uništili domove bosanskih muslimana, svu privatnu imovinu, lokalnu džamiju sravnili sa zemljom i protjerali sve Bošnjake koji su boravili u selu. Tijela ubijenih pobacali su u masovne grobnice.

– Mi u Podrinju, naša povratnička zajednica, ne možemo egzistirati bez istine. Ostali smo bez naših najmlijih koji su ubijeni samo zato što su bili muslimani. To je rezultat njihovih oslobođanja koje oni proslavljaju u podrinjskim gradovima. Svake godine kada se približi mjesec maj, mi Bošnjaci se moramo dodatno aktivirati, a sve u cilju da se ne zaboravi ono što se desilo. I pored svega što smo preživjeli, mi smo narod koji je spreman da gradi suživot i da na mjestima gdje su počinjeni zvjerski zločini ponovo organiziramo naš život – rekao je Elvir Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac.

Prema dostupnim podacima, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno je 388 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 144 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijeno 210 Bošnjaka iz Glogove. 31 stanovnik ovog mjesta je ubijen tokom 1993. i 1994. godine.

Obilježavanju je prisustvovao i Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a te ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović.

Obilježavanje Dana genocida počinjenog nad Bošnjacima Bratunca se nastavlja, 10. maja kada će Bratunčani posjetiti spomen obilježje u Suhoj, potom masovnu grobnicu Suha i logor u fiskulturnoj sali OŠ “Branko Radičević“. Preživjele žrtve obiće i lokaciju masovne grobnice Ade.

S.P.

Komentari

Komentara