Sastanak s predstavnicima Udruženja građana “Preživjeli genocida 11. juli 1995.”

Spread the love
Rental Travel

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, i pomoćnica gradonačelnika za Službu za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštite, Asja Redžić, u Gradskoj upravi Tuzle održali su sastanak s predstavnicima Udruženja građana “Preživjeli genocida 11. juli 1995.” iz Srebrenice, predsjednik Udruženja, Salih Mulalić, te sekretar i član Skupštine Udruženja, Sadik Omerović.

Reha Centar

Na sastanku je prezentovan rad Udruženja, aktivnosti koje trenutno provode, uključujući uspostavljanje registra preživjelih od genocida. te je istaknuta organizacija aktivnosti povodom obilježavanja 29 godišnjice genocida u Srebrenici.

Gradonačelnik Lugavić istaknuo je da je Tuzla bila dom za više od 50,000 izbjeglica te da Grad Tuzla podržava rad Memorijalnog centra Potočari s iznosom od preko 50,000 KM, koji se uplaćuje direktno Centru, sve u cilju očuvanja sjećanja i promicanja kulture pamćenja, te prenošenja sjećanja na naredne generacije kako se tragedija ne bi ponovila. Također, Grad Tuzla pruža podršku Maršu mira osiguravajući sanitetsku i pitku vodu za učesnike ovog važnog događaja.

Predstavnici Udruženja također su istaknuli da rade na pripremi izrade Zakona o preživjelim genocida s ciljem zaštite prava preživjelih i njihovih obitelji.  Radeći na promociji nenasilnu komunikacije, Udruženje nastoji unaprijediti kvalitetu života građana, stvarajući okruženje koje poštuje univerzalne ljudske potrebe.

aktuelno.ba/Grad Tuzla

Komentari

Komentara