Bakir Izetbegović u posjeti Memorijalnom centru Srebrenica

Rental Travel

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović posjetio je danas Srebrenicu gdje je odao počast ubijenim u masakru na dječijem igralištu iz 1993. godine te žrtvama genocida u Memorijalnom centru Srebrenica. Izetbegović se tom prilikom sastao sa mladim timom koji radi na novim istraživačkim projektima u Memorijalnom centru.

Reha Centar

“Na jedan ovako težak dan i godišnjicu kakva je 12. april 1993. godine, zločin koji je doveo do UN rezolucija o zaštićenim zonama, sjećamo se svih nevinih žrtava ubijenih u opsadi i genocidu u Srebrenici. Istovremeno, važno je što imamo ove mlade ljude koji rade na istraživanjima genocida. Toliko su snimili svjedočenja, realizirali Transkripte genocida, nekoliko istraživačkih publikacija, pa onda Izvještaj o slučajevima negiranja genocida, toliko toga za manje od godinu dana i zbog toga sam im zahvalan. To mi daje nadu da će nove generacije sačuvati Srebrenicu i istinu o genocidu”, poručio je Izetbegović.

“Institucije svih razina vlasti su pomogle projekte, imamo važan doprinos Evropske unije, Velike Britanije, Turske, Nizozemske kroz ulaganja u očuvanje Memorijala. Pozivam naše velike kompanije i uspješne privrednike da podrže Memorijal. Hajde da ovdje imamo još više istraživača, da okupljamo bosansku pamet i ponudimo generaciji koja dolazi novu priliku”, zaključio je Izetbegović.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara