Suha kod Bratunca: Opomena, obaveza i dug prema nevino ubijenim Bratunačanima

Spread the love
Rental Travel

Reha Centar

Još jedan tužan dan za podrinjski narod, posebno za mještane Suhe i Zalazja kod Bratunca. Ovih dana sve je u znaku krvavog maja iz 1992. godine kada je na stotine civila pobijeno bez ikakvog razloga.

Naselje Suha je napadnuto 10. maja 1992. godine, a u napadima su učestvovali lokalni Srbi, pripadnici JNA i drugih jedinica koje su stigle iz Srbije.

Srpski vojnici u kojekakvim uniformama zagospodarili su Bratuncem. Odvođenja ljudi, prebijanja, mučenja i, na koncu, ubistva postala su normalna stvar. Spiskovi, spiskovi i još spiskova. Ljudi su, po pravilu, završavali u OŠ “Vuk Karadžić”, koja je bila i kaznionica i klaonica ljudska. Svi preostali Bošnjaci su protjerani, a njihova imovina je u potpunosti opljačkana i uništena.

Tokom agresije ubijena su 140 Bošnjaka naselja Suha. Najmlađa ubijena osoba je Neila Hodžić, beba koja je rođena 1992. godine, a ukupno je ubijeno 22 djece iz ovoga mjesta. Najstarija ubijena osoba je Smajo Husić, koji je rođen 1905. godine.

– Uprkos svemu što smo preživjeli, mi smo se vratili u Bratunac, podigli ovo spomen obilježje i s ponosom se prisjećamo naših nevino ubijenih sugrađana. Ovaj spomenik predstavlja neizbrisiv trag o postojanju naših sugrađana. Njihova imena neka služe kao opomena, obaveza i dug prema budućim generacijama koje će ovdje ostati do sudnjega dana, rekao je Šefik Begić, predsjednik MZ Suha.

Dodao je da Bošnjaci Bratunca sa ponosom govore. “Čista i svijetla obraza Sušani su izašli iz nevolje koja ih je zadesila, a oni koji su krenuli sa bolesnim zločinačkim umovima neka sada obaraju glavu”.

Preživjele žrtve danas su posjetile i lokaciju masovne grobnice Suha iz koje je 2005. godine ekshumirano 38 žrtava. Ovo je do sada najtužnija grobnica jer su pronađena tijela žena, majki sa djecom u zagrljaju. Djeca su bila starosti od tri mjeseca do nekoliko godina. Ovdje je posebno iskazana brutalnost zločinaca prema djeci i ženama. Slike Zekire Begić sa nerođenom bebom na ekshumaciji, koje su obišle cijeli svijet, svjedoče o tom brutalnom zločinu. Kompletne porodice su ubijane u ovom mjestu.

– Za ove zločine još niko nije odgovarao i to neka ide na čast onima koji ne rade svoj posao u ovoj zemlji, a to su oni koji sjede u tužilaštvima, poručeno je sa današnjeg skupa u Bratuncu.

Preživjele žrtve posjetile su danas i kuću tzv. “živa lomača”. Naziv kuće sve govori. Jedan od najbrutalnijih zločina je upravo ovaj u Suhoj gdje su ubijane i paljene cijele porodice.

Većima posmrtnih ostataka promađenih žrtava nije kompletna najprije zbog toga što su zločinci palili porodice, a onda iz zbog toga što su sve pronađene grobnice u i oko Bratunca bile sekundarnog, tercijalnog karaktera, odnosno tijela su prekopavana i premještana iz jedne masovne grobnice u drugu.

Za stradale žrtve proučen je Tevhid i Jasin.

S.P.

Komentari

Komentara