Zatvorena birališta u Istanbulu: Erdoganova stranka očekuje pobjedu

Rental Travel

Širom Istanbula zatvorena su biračka mjesta na kojima su birači na ponovljenim izborima danas birali novog gradonačelnika grada na Bosforu, javlja Anadolu Agency (AA).

Reha Centar

Kandidati za funkciju gradonačelnika Istanbula su Ekrem Imamoglu, kandidat opozicionog saveza Republikanske narodne partije (CHP) i IYI Partije, te Binali Yildirim, kandidat alijanse vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP).

Prema podacima Vrhovne izborne komisije (YSK), pravo glasa na današnjim izborima u Istanbulu imala su 10.560.963 registrirana birača, koji su glasali na 31.342 biračka mjesta.

Birališta su otvorena u 08:00 sati, po lokalnom vremenu, a zatvorena su u 17:00 sati.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u pratnji supruge Emine glasao na biračkom mjestu u distriktu Uskudar. Uz njih su na biračkom mjestu glasali i turski ministar finansija i trezora Berat Albayrak i njegova supruga Esra.

“Mislim da će birači Istanbula donijeti najispravniju odluku”, kazao je Erdogan i dodao da će rezultate izbora pratiti u Istanbulu.

Kandidat vladajuće AK Partije Yildirim je u pratnji supruge Semihe Yidirim glasao na biračkom mjestu u distriktu Tuzla, a uz njega je bio i zamjenik predsjednika AK Partije Cevdet Yilmaz.

Po izlasku s birališta Yildirim je kazao kako su kandidati tokom kampanje govorili i predstavljali svoje projekte i planove, a kako danas riječ imaju birači Istanbula koji će izabrati gradonačelnika koji će voditi gradsku upravu u narednih pet godina.

“Poštovat ćemo odluku naroda, a uvjeren sam da će to biti prava odluka”, kazao je Yildirim.

Njegov oponent Imamoglu je u pratnji supruge Dilek i sina Mehmeta Selima glasao na biračkom mjestu u distriktu Beylikduzu.

Po izlasku s birališta Imamoglu je novinarima kazao kako su današnji izbori izuzetno važni za Istanbul, ali i za cijelu Tursku.

“Na kraju dana sve će biti dobro, očekujem lijepe rezultate”, kazao je Imamoglu.

Izborni dan u Istanbulu protekao je uz pojačane mjere sigurnosti i bez većih incidenata, a preliminarni rezultati izbora se očekuju večeras.

Lokalni izbori u Turskoj održani su 31. marta ove godine. Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) je 6. maja donijela odluku kojom su poništeni rezultati martovskih izbora za gradonačelnika Istanbula i naredila ponavljanje izbora za tu funkciju.

Rezultati su poništeni nakon što je utvrđeno da je bilo niz neregularnosti i kršenja Izbornog zakona, uključujući i to da na više od 750 biračkih mjesta nisu bili angažirani državni službenici kako nalažu turski zakoni.

aktuelno.ba / Radiosarajevo

 

Komentari

Komentara