Švedske vlasti pozivaju strane studente, za stipendiranje izdvajaju 15,5 miliona dolara!

Spread the love
Rental Travel

Švedske vlasti su saopćile kako toj bogatoj skandinavskoj zemlji nedostaje studenata iz zemalja van Evropske unije (EU) kako bi bila značajan i konkurentan igrač na globalnoj ekonomskoj sceni, javlja Anadolu Agency (AA).

Reha Centar

Naime, nakon što je u toj zemlji uvedena školarina za strane studente koji dolaze iz zemalja izvan EU, broj studenata iz tih zemalja koji dolaze studirati u Švedsku značajno je opao posljednjih nekoliko godina.

Tačnije, Švedska je izgubila 80 posto studenta izvan EU nakon što je vlada te zemlje 2010. godine uvela školarinu. Vlasti u Švedskoj su izrazile zabrinutost da većina stranih studenata odlučuje da studira u drugim evropskim zemljama, gdje se nude bolji uslovi za studiranje.

Privrednici i univerziteti u Švedskoj stoga upozoravaju kako je privlačenje talentovanih i uspješnih stranih studenata najbolji način da Švedska ostane konkurentna u svijetu.

Predlažu da Švedska u narednom periodu ponudi više stipendija i radnih mjesta studentima koji dolaze na studije u tu zemlju. Čak se predlaže i mogućnost da strani studenti nakon završenog školovanja na švedskom univerzitetu dobiju priliku i da ostanu u toj zemlji.

S druge strane, švedski list “Local” piše kako je švedska vlada već obećala 15,5 miliona dolara za stipendiranje stranih studenata.

Cilj švedskih vlasti i univerziteta je da u narednom periodu ta zemlja godišnje ponudi stipendije za 1.500 stranih studenata od čega je planirano da njih 20 posto ostane u toj razvijenoj evropskoj zemlji.

(AA/md)

Komentari

Komentara