Sjećanje na žrtve zločina na Kapiji

Spread the love
Rental Travel

U periodu od 15. maja 1992. pa do 25. avgusta 1995. Tuzla je napadana hiljadama projektila raznih vrsta i kalibara. Oko devedeset posto tih projektila ispaljeno je sa lokaliteta Majevica, a ostalih deset posto sa lokaliteta Ozren. Cilj terorista bio je da ubiju što više civila. Karadžićevi i Mladićevi vojnici su, osim iz pravca Majevice, povremeno i iznenadno, Tuzlu granatirali i iz sasvim drugog pravca, iz pravca Ozrena.

Reha Centar

25. maja 1995.godine, granatom ispaljenom sa Ozrena, ciljajući na najveće okupljalište mladih u Tuzli, na tuzlansku Kapiju, ubili su sedamdeset i jednu, a ranili 124 mlade osobe.

Za zločin na tuzlanskoj Kapiji pravosnažno je, na 20 godina zatvora, osudjen Novak Đukić, komandant taktičke grupe „Ozren“, general paravojske tzv. Srpske Republike. On je naredio svojim jedinicama na planini Ozren da topničkim projektilom granatira lokaciju Kapija, u centru Tuzle. Presuda je pravosnažna, a zločinac je na slobodi, jer Republika Srbija Novaka Đukića ne upućuje na izdržavanje kazne zatvora po pravosnažnoj presudi, niti pristaje da ovog, pravosnažno osuđenog zločinca, izruči BiH, kao što su to tražili pravosudni organi naše države.

Dok Evropa i Svijet, biju veliku bitku protiv terorizma, pravosnažno osuđeni ratni zločinac i ubica ove djece, je na slobodi. Nadamo se da će ga stići kazna, kao što je stigla i njegove komandante, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, najveće ratne zločince u novijoj historiji čovječanstva.

Vrijeme je pokazalo da je agresor, paralelno sa zločinima realizirao i strategiju negiranja počinjenih zločina, strategiju laži. I danas su žrtve zločina na Kapiji i sve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu i dalje žrtve propagandne mašinerije Republike Srbije i Republike Srpske. Negiranje zločina, zapravo je prijetnja novim zločinom.

 U srijedu, 25.5.2022. godine u Tuzli će se održati komemorativno obilježavanje sjećanja na žrtve zločina na Kapiji. Obilježavajući 27 godina od strašnog zločina na Kapiji, posvećujući ovaj dan svim civilnim žrtvama terorističkih napada na Bosnu i Hercegovinu i Tuzlu, u periodu 1992.-1995.godina, građanke i građani Tuzle se solidarišu sa žrtvama svih terorističkih napada na nedužne civile u Evropi i Svijetu.

Pamtimo i opominjemo.

Grad Tuzla / aktuelno.ba

Komentari

Komentara