Sastanak delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle

Spread the love
Rental Travel

Rješavanje pitanja statusa javnih ustanova Narodne i univerzitetske biblioteke Tuzla, Narodnog pozorišta Tuzla i Međunarodne galerija portreta Tuzla bilo je tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa delegacijom Grada Tuzle. Na sastanku su se premijer Bego Gutić i gradonačelnik Jasmin Imamović složili da ove  tri ustanove kulture trebaju i Kantonu i Gradu.

Reha Centar

„Vlada Tuzlanskog kantona nije za gašenje ovih ustanova, ali Vlada mora voditi računa i o stabilnosti budžeta Tuzlanskog kantona. Iz toga proizlazi obaveza redefiniranja obaveza“, rekao je premijer Gutić.

Ipak Premijer i Gradonačelnik su istakli spremnost da se otvore cjelokupni ugovori i sporazumi potpisani 2006. godine, a time i problemi koji su iz njih proistekli. Ukazano je da je nedovoljna preciznost određenih odredbi u sporazumima i ugovorima polučila i neke nepravilnosti u radu ovih ustanova kulture, te je neophodno redefinirati obaveze osnivača, a time i uvesti više reda rad i djelovanje ove tri institucije.

Na današnjem sastanku predloženo je više modela i načina za rješavanje ove problematike, te zaključeno je da su pozicije Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle, u odnosu na početne stavove, u znatnoj mjeri približene.  U narednim danima, nakon što stručne službe Grada i Vlade TK analiziraju pojedine aspekte predloženih modela, bit će organiziran još jedan sastanak Gradske uprave Grada Tuzle i Vlade Tuzlanskog kantona na kojem se očekuje i konačan dogovor u vezi sa statusom Narodne i univerzitetske biblioteke Tuzla, Narodnog pozorišta Tuzla i Međunarodne galerija portreta Tuzla.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK

 

Komentari

Komentara