Poseta najstravičnijoj bosanskoj grobnici u kojoj su pronađene trudnice i bebe

Spread the love
Rental Travel

U okviru Jedanaestih Dana sjećanja na genocid u Bratuncu u srijedu 10. maja 2017. godine obilježeno je stradanje stanovnika naselja Suha, kada je tokom etničkog čišćenja i krvavog zločina genocid ubijeno preko 140 bošnjačkih civila. Predstavnici udruženja porodica nestalih i preživjeli Bošnjaci Bratunca posjetili su lokaciju na kojoj je 2005. godine pronađena najstravičnija masovna grobnica u Bosni i Hercegovini. Iz ove grobnice je ekshumirano 38 žrtava a identifikovano njih 35.

Reha Centar

U grobnici su tada pronađena tijela djece sa majkama u zagrljaju, ali i tijelo Zekire Begić koja je bila u devetom mjesecu trudnoće. Bratunački mališani koji su pronađeni u grobnici imali su od tri mjeseca do nekoliko godina.

-Mi smo sa ovog prostora odvedeni u logore, prošli smo torture i zločine. Najtužnija je masovna grobnica ova ovdje. Na ovom zemljištu je pronađeno 38 ljudskih tijela. Oni su bili zakopani u vojnim vrećama. To je bio smišljeni zločin, koji je počinjen ovdje. Treba posjećivati ove masovne gobnice i ne zaboraviti zločine od 1992. do 1995. godine, kazao je okupljenima Ševko Begić, preživjeli logoraš iz Bratunca.

Elvir-efendija Hodžić, glavni bratunački imam, kazao je da preživjeli Bratunčani, otkako je pronađena ova masovna grobnica, posjećuju Suhu.

-Dolazimo ovdje da uputimo poruku da se zemlja zaklela, da neće biti zaboravljeno ono što se na njoj desilo. Ovdje smo da se obavežemo da će biti kažnjeni oni koji su zločine činili, te da ćemo svaku grobnicu pronaći i svako tijelo naših šehida. Voljeli bismo kada bi naše komšije bili odgovorni ljudi, da nam kažu gdje su grobnice, da kažu gdje su zakopani, da ih ljudski ukopamo i klanjamo dženazu. To se zahtijeva od njih. A onaj ko je činio zločine, doći će na red, oko njih se sve više steže obruč, kazao je Hodžić, napominjući da Bratunčani još uvijek tragaju za preko 250 svojih nedužno ubijenih sugrađana iz 1992. godine.

Nakon posjete lokalitetu ove grobnice, preživjeli su pješke otišli do spomen-obilježja u ovom mjestu, gdje su odali počast žrtvama iz Suhe. Preživjeli su podsjetili da je ubijeno više od 140 stanovnika iz ovog mjesta, a da se mnogi od njih još uvijek traže.

Nakon posjete spomen-obilježju, u ovom mjestu je upriličen i prigodan vjerski program posvećen žrtvama.

Obilježavanju zločina u Suhoj je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Od 3. maja traje obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Bratuncu, a centralni događaj je kolektivna dženaza žrtvama 12. maja na mezarju Veljaci.

BMG- aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: