Porodice 42 žrtve genocida u Srebrenici dale saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi u Potočarima

Menprom

Porodice 42 žrtve genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine do sada su dale svoju saglasnost za ukop ovih žrtava na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Reha Centar

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH Emza Fazlić je u razgovoru za Fenu kazala da broj žrtava koje će biti ukopane ove godine svakako nije konačan, te da porodice do početka jula imaju mogućnost da se odluče na konačnu identifikaciju žrtava koje su do sada identifikovane putem DNK metode i daju svoju saglasnost za ukop.

– Ove godine proveli smo intenzivne aktivnosti kada su u pitanju procesi konačnih identifikacija žrtava koje su ekshumirane u ranijim godinama i koje su ranije identificirane putem DNK metode. Pozvali smo porodice na konačnu identifikaciju i davanje saglasnosti za ukop ove godine, a s obzirom na činjenicu da se većina tih posmrtnih ostataka već godinama, neki čak i više od deceniju, nalaze u plastičnim vrećama, na policama mrtvačnice. Porodice su prihvatile naš poziv i identificirale svoje najmilije i u većini slučajeva dale saglasnost za njihov ukop – navela je Fazlić.

Dodala je da, prema saglasnostima za ukop koje su do sada date, ove godine će u Potočarima konačan smiraj naći tri maloljetnika koji su momentu smrti imali 16 i 17 godina.

– Konačan smiraj će naći i blizanci Samir i Semir Hasanović. Oni su u momentu kada su ubijeni imali 20 godina, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovnih grobnica Liplje i Kamenica – kazala je Fazlić.

Među žrtvama koje će ove godine biti ukopane su i otac i sin Hukić iz Puračića, Hajdin i Sead.

Fazlić napominje da se u prostorijama Podrinje identifikacionog projekta (PiP) nalaze posmrtni ostaci još 69 žrtava koje su identifikovane putem DNK metode, ali koje porodice još uvijek nisu zvanično identifikovale.

– Razlog tome u najvećoj mjeri jeste mali broj posmrtnih ostataka koji su do sada pronađeni. Nadaju se da će biti pronađeni i identifikovani i dijelovi skeleta koji nedostaju, te se ipak odlučuju čekati još neko vrijeme – pojasnila je Fazlić.

Kaže da INO BiH nastavlja saradnju s udruženjima i porodicama kako bi im sugerisali da se posmrtni ostaci, koji su do sada pronađeni i identificirani, ukopaju.

– Mi svakako nastavljamo našu potragu za više od 7.600 nestalih osoba i ukoliko pronađemo posmrtne ostatke ranije ukopanih žrtava, oni će svakako biti pridodani onim ranije ukopanim posmrtnim ostacima u reekshumacijama koje se svake godine izvršavaju nakon kolektivne dženaze – istaknula je Fazlić.

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se još i posmrtni ostaci 33 žrtve koje su identifikovane i putem DNK metode i od strane porodica, ali saglasnost za njihov ukop još uvijek nije data. I u ovom slučaju je u najvećoj mjeri razlog tome nekompletnost tijela žrtve koja je identifikovana.

– Istovremeno, dok više od stotinu posmrtnih ostataka čeka na odluku porodica o potvrdi identiteta i ukopu, u prostorijama PiP-a se nalaze i posmrtni ostaci 93 žrtve koje ne mogu biti identifikovane. Naime, u odnosu na  ove žrtve je izolovan DNK profil, ali već godinama nema podudaranja  tog profila sa uzorcima krvi članova porodica nestalih žrtava – kazala je Fazlić.  

Fena

Komentari

Komentara