Posebna ponuda Teatra kabare Tuzla: Dvije predstave na repertoaru u subotu

Spread the love
Menprom

U subotu, 16.11.2018, na sceni Teatra kabare Tuzla upriličiti će se izvođenje dvije predstave: jedna za djecu druga za odrasle. S početkom u 16 sati izvesti će se pobjednička predstava za djecu, po ocjeni publike III Festivala premijera 2018., ‘’Hoću da se igram’’ autora Šime Ešića s početkom u 18 sati. Predstava je nastala u produkciji Teatra kabare Tuzla. Predstavu su režirale: Sanela Babić i Emina Goletić, dramatizaciju potpisuje Vlado Kerošević. Igraju: Sanela Babić, Emina Goletić, Marko Mirković i Emir Ibrahimović. Svjetlo: Nermin Brković.

Reha Centar

Predstava je satkana od niza situacija koje proizilaze iz književnosti za djecu i poezije. Namijenjena je predškolskom i školskom uzrastu do deset godina. U predstavi su zastupljene prepoznatljive igrice koje su važne za razvoj kako psihoofizičkih sposobnosti tako i onih koje njeguju duh, etiku i estetiku ličnosti djeteta. Magični svijet pozorišta nudi mogućnost zajedničke spoznaje moralnih vrijednosti koje su neophodne za zdravo odrastanje. Kroz songove, pitalice, zagonetke, igrice, poeziju i niz drugih interaktivnih trenutaka djeca i glumci lakše pronalaze stazu sreće koja putevima beskraja vodi do đačkog školskog praga. Ova predstava poziva mališane da nikada ne pristanu da svijet mašte i igre bude ostavljen u neki daleki kutak zaboravljenog djetinjstva.

Istu noć, u okviru održavanja mađunarodne teatarske manifestacije NOĆ TEATRA 2018.Teatar kabare Tuzla najavljuje svojoj vjernoj publici kao znak dosadašnjeg izgrađenog povjerenja u 19,30h, pozorišnu predstavu “Rod i dom” Safeta Sijarića a u dramatizaciji Hasana Džafića, u režiji Vlade Keroševića. Riječ je o nagrađivanoj monodrami čije je ovo ujedno 63. izvođenje. Nastala je u koprodukciji Teatra kabare Tuzla s Gradskim pozorištem Živinice i Centrom za kulturu Zavidovići te se premijerno izvela 30.9.2016 godine Predstava je ujedno i praizvedba ovog teksta monodrame, čiji glavni lik Arslana Šipovčanina tumači Irfan Kasumović.

„Rod i dom“ je drama koja kroz komične situacije, običaje i tradiciju priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovoga brata. Tehničku ekipu sačinjavaju Ademir Omerčehajić ton i svjetlo majstor, Robert Andrejaš i Muhamed Kahrimanović fotografija, Damir Pirić dizajn propagandnog materijala i Šefika Hukić garderoberka, Aldin Ismić izvršni producent.

Predstava „Rod i dom“ je trenutno na redovnom repertoaru Teatra Kabare Tuzla i do sada je zabilježeno 62. izvođenja predstave. Do sada predstava je izvođenja i gostovanja zabilježila u Tuzli, Sarajevu, Bugojno, Srebrenici,  Kladnju, Travniku, Srebreniku, Lukavcu, Gračanici, Banovićima, Vitezu, Gradačcu,  Zenici, Banja Luci, Janji, Olovu, Konjicu, Maglaju, Zavidovićima, Kaknju, Živinicama, Rumelange (Luksemburg)  i turneju po Crnoj Gori (Plav, Rožaje, Bijelo Polje i Petnjica) i Švedskoj ( Norrkoping, Malmo i Gislaved). Također, predstava je uvrštena u maju prošle godine i na Festival BH drame u Zenici (prateći program) i Festival monodrame mladog glumca Banja Luka (takmičarski program), i TIFBU festival u Bugojnu u novembru mjesecu 2017.godine.

Na XX Teatar Festu u Banja Luci osvojila je nagradu kao najbolja monodrama u okviru Festivala monodrame mladog glumca. Predstava “Rod i dom” je pobjednik međunarodnog festivala u Bugojnu TIFBU 2017. s prosječnom ocjenom publike 4,97.

07.12.2018. u 19,00h predstava će biti izvedena i u takmičarskom programu međunarodnog festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo 2018.

Ulaz na predstavu je besplatan.

Cijena ulaznice predstave za djecu u slobodnoj prodaji je 5 KM. Sve informacije i rezervacije karata možete dobiti na broj telefona Teatra kabare Tuzla 035/264-733 ili na facebook stranici Teatra kabare Tuzla. Molimo cijenjenu publiku da na vrijeme preuzmu svoje rezervisane ulaznice 30 minuta prije početka predstave, u suprotnom organizator ima za pravo da ih distribuira dalje.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara