Ponovno na sceni Teatra kabare Tuzla: Urnebesna komedija ‘’Gretica str. 89’’

Spread the love
Menprom

Na sceni Teatra kabare Tuzla izvesti će se u četvrtak, 18.11.2021. komedija ‘’Gretica str. 89’’ s početkom u 19 30 sati. Predstava ”Gretica str. 89” je, po ocjeni publike, proglašena najboljom na 1. Festivalu premijera 2016. godine u Teatru Kabare Tuzla. Riječ je o tekstu poznatog njemačkog autora Lutza Hubnera, koji zadire u drugu stranu pozorišta, u proces nastajanja predstave kroz uvježbavanje 89. stranice Goetheovog “Fausta”. Imala je nekoliko gostovanja od kojih se ističu 14. Kazališne Virovitičke igre 2018. (14. VIRKAS) gdje je virovitička publika ovu duodramu ocjenila visokom ocjenom 4,64, te iste godine u sklopu međunarodne razmjene izvela se na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Predstava je izvedena u novembru 2021. povodom obilježavanja Dana Matice hrvatske u Tuzli. Ovo je bila prilika da se na svrhovit način publici pruži razonoda i pokaže i druga strana nastajanja predstave.

Reha Centar

U predstavi igraju Alisa Brkić i Damir Mahmutović.

U predstavi “Gretica str. 89” glumci se služe isključivo glumačkim resursima, stvaraju iluzije i glumačke transformacije, pod radnim svjetlom i s nekoliko funkcionalnih elemenata scenografije i kostima, nudeći siromaštvo forme i bogastvo sadržaja. To je priča o ljudima koji stvaraju teatar, priča o glumcima i rediteljima. Predstavu je režirao Vlado Kerošević, asistent režije je Jasmina Čelebić-Tanović.

Predstava je nastala u produkciji Teatra Kabare Tuzla i Akademije Dramskih Umjetnosti Tuzla. Za svjetlo i ton zadužen je Nermin Brković, dizajn plakata Edin Memić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara