Večeras na sceni Teatra kabare Tuzla Münchhausen

Spread the love
Rental Travel

Igranjem predstave “Medeja” u režiji Damira Altumbabića i produkciji Akademije dramskih umjetnosti Tuzla obilježena je treća noć XIX TKT Festivala, a nagradu za najbolju glumicu dobila je Lejla Redžić.

Reha Centar

Ljubitelji teatra će večeras, 2.decembra, imati priliku da pogledaju predstavu “Münchhausen” u koprodukciji Teatra EXIT i MOVENS. Reditelj je Boris Kovačević, a u predstavi igra Vilim Matula.

O tome zašto čovjek laže i kako to čini napisano je bezbroj debelih knjiga. Umijeće laži što nam ga podastire barun Münchhausen plijeni bujnošću razmahane mašte. Njegove laži nisu međutim plod demagoškog manipuliranja zrncima istine. Münchhausenovi lažopleti spram svega ovoga benigne su floskule koje nas poput čarolije umiju nasmijati do suza, pomažući nam da ne zaboravimo kako funkcionira istinski smijeh, taj osebujni mehanizam koji bi čovjeku, kada bi za njim češće posezao, možda i mogao donijeti stanovito samoizlječenje.

Münchhausen je, od premijere 24. septembra 1998. pa sve do danas, odigran više od 700 puta, a dobio je cijeli niz nagrada, među kojima su: godišnja nagrada Vladimir Nazor, Najbolja izvedba monodrame – Vilim Matula (Festival Glumca u Vinkovcima), Glavna nagrada za mušku ulogu – Vilim Matula (Dani Satire), Nagrada Hrvatskog Glumišta, Najbolja predstava (Festival monodrame Bitola), Najbolja predstava (Festival monodrame u Zemunu),saopćeno je iz Teatra kabare Tuzla.

Komentari

Komentara