Počinje Anketa o radnoj snazi

Spread the love
Menprom

Danas počinje dvanaesta po redu Anketa o radnoj snazi u BiH koja će trajati do 23. aprila. Anketno osoblje, koje akreditovala Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku FBiH i Republički zavod za statistiku RS-a, anketiraće 10.629 slučajno odabranih domaćinstava koja predstavljaju reprezentativni uzorak za ovu vrstu statističkog istraživanja.

Reha Centar

Cilj i svrha Ankete o radnoj snazi je da se, u skladu s metodološkim pravilima i načelima Međunarodne organizacije rada (ILO) i preporukama Evropskog statističkog ureda (EUROSTAT), dobiju podaci o osnovnim radnim karakteristikama stanovništva u Bosni i Hercegovini i uradi procjena ukupne radne snage.

“Podatke prikupljene ovom anketom koriste kako statističari iz različitih oblasti statistike, tako i institucionalni korisnici statističkih podataka koji se bave kreiranjem politika zapošljavanja. Zbog toga je važno da građani daju podatke akreditovanim anketarima”, kazali su Feni u Agenciji za statitiku BiH.

Zvanične statističke institucije Bosne i Hercegovine garantuju građanima da će, u skladu sa Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, da će ispitanici ostati potpuno anonimni i mole građane za saradnju u realizaciji ove važne aktivnosti.

Ovo statističko istraživanje dio je godišnjeg programa rada statističkih institucija BiH. Od iduće godine planirano je da se radi kontinuirano, odnosno mjesečno, dok će se rezultati objavljivati i kvartalno i godišnje.

Prema procjeni iz Ankete o radnoj snazi, 2016. godine u BiH je bilo 801.000 zaposlenih osoba i 273.000 nezaposlenih. Stopa zaposlenosti, prošle godine, iznosila je 32,2 posto, a nezaposlenosti 25,4 posto.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara