Paukova mreža

Menprom

Velika većina nas drži da pauci svoja svilenkasta vlakna upotrebljavaju samo i isključivo za pletenje svo­jih mreža. Zapravo, ni jedna druga životinja ne upotrebljava svoj svileni konac u toliko različi­tih svrha kao što ga upotrebljava pauk. Pauku njegov konac služi za gradnju skrovišta, kanala za spašavanje, za pravljenje ronilačkih zvona, „zračnih letjelica“, lasa, zamki i, naravno, mreža.

Reha Centar

PAUKOVA MREŽA

Pauci ne spadaju u red kukaca, već u posebnu skupinu poznatu pod imenom Arachnidea. Za razliku od kukaca, pauci imaju osam pari nogu, osam pari očiju, nemaju krila i građeni su samo iz dva dijela.

Pauci se mogu pronaći u svim klimatskim predjelima: oni se kreću po zemlji, pužu uz biljke, „trče po površini vode, pa čak i žive u vodi. Razne vrste pauka žive u svim krajevima svijeta, a ujed nekih vrsta može biti vrlo opasan ili čak smrtonosan.

PAUKOVA MREŽA

Ovaj ili ovi pauci u mom dvorištu rano jutros su me eto ponukali da pronađem par priča o “paukovoj mreži”, sinoć ih nije bilo a jutros nekoliko mreža očigledno vrijednih pauka.

I još sad razmišljam da li da im ovo sve porušim kako bih spasio desetine malih mušica ili da njihov trud nagradim pa ništa ne uradim sa ovim mrežama.

Još sam u dilemi !?

M.T.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara