Obilježena kampanja Euromelanoma 2024.

Spread the love
Rental Travel

U organizaciji Klinike za kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, u okviru kampanje Euromelanoma, organizovani su besplatni dermatološki pregledi sumnjivih pigmentnih promjena na koži, te date preporuke za kontrolni pregled dermatologa, dermatoskopiju i hiruršku eksciziju sa patohistološkom analizom.

Reha Centar

Tokom sprovođenja kampanje urađen je veliki broj dermatoloških pregleda, prilikom kojih je dijagnostikovano i nekoliko potencijalnih bazocelularni karcinom kože i displastičnih nevusa.

Prema riječima načelnice Klinike za kožne bolesti, dr. med. sc. Senade Resić Džananović, atipične promjene na koži zahtijevaju multidisciplinaran tretman, te se u onkološkom konziliju pored dermatologa nalaze i ljekari Klinike za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju, kao i ljekari Klinike za onkologiju i radioterapiju.

“Euromelanoma je godišnja kampanja koja se organizira u cilju podizanja svijesti javnosti o melanomu i otkrivanju drugih sumnjivih lezija u najranijem stadiju. Sprovođenjem kampanje akcenat želimo staviti na prevenciju i rano otkrivanje melanoma, jer ranom dijagnostikom i blagovoremeno započetom terapijom možemo uticati na smanjen broj smrtnih slučajeva uzrokovanih melanomom, koji se smatra i najzloćudnijim tumorom uopšte u ljudskom organizmu”, istakla je dr. Resić.

Kampanja Euromelanoma 2024. obilježena je pod sloganom “Živite i učite. Naučite da živite”.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara