Održana dvodnevna radionica u Tuzli za strateški pristup zelenoj tranziciji

Spread the love
Menprom

U Tuzli je održana dvodnevna radionica za pripremu Strategije zelene tranzicije Grada Tuzle. Radionica je održana u okviru projekta “Strateški pristup zelenoj tranziciji – SAGT”, kojeg Grad Tuzla realizuje u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom za Podravje iz Maribora i javnim preduzećem BIT Centar iz Tuzle. Projekat se realizuje u okviru Evropskog programa za klimu (EUKI), uz finansijsku podršku GIZ-a Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit.

Reha Centar

Radionicu su realizovali stručnjaci iz Maribora, uz primjenu primjera dobre prakse koji su realizovani u Mariboru (Slovenija) i drugim zemljama Evropske unije, kada je u pitanju poboljšanje stanja u okolišu i ‘zelena’ transformacija.

Implementacija radionice omogućila je povećanje kapaciteta službenika gradske uprave Tuzla za pripremu strateških dokumenata sa fokusom na okoliš, što će u narednoj fazi realizacije projekta omogućiti pripremu strateškog razvojnog dokumenta za okoliš i pratećih mehanizama politike za postizanje ‘zelene’ tranzicije. Očekuje se učešće poslovnog i nevladinog sektora i zainteresovanih učesnika u izradi strategije kada je u pitanju uticaj na okoliš, koji će doprinijeti kako pripremi tako i implementaciji strategije i dostizanju ciljeva ‘zelene’ tranzicije.

U toku izrade strategije ‘zelene’ tranzicije razmatrati će se utjecaji i potencijal za smanjenje zagađenja koji dolaze od industrije, saobraćaja i stambenog sektora. Pod sloganom “Strateški skupa delamo zeleno”, biće provedena i pilot aktivnost primjene inovativnih tehnoloških rješenja koja mogu doprinijeti smanjenju onečišćenja kako bi grad Tuzla bio još ugodniji za život građana.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara