Nermin Ćatić: Želja mi je da odem na mezar majke Hajre i da joj kažem da smo pronašli našeg Ninu

Spread the love
Rental Travel

I dok majke Srebrenice i dalje tragaju za kostima svojih najmilijih skoro pa tri decenije na tom svom časnom putu trpe stalne uvrede i poniženja, relativizaciju pa čak i negiranje genocida. Dok susjedi sa istoka ne priznaju genocid, većina onih koji su i sami bili dio tog genocida u RS-u ga negiraju, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo je, ko zna koji put, iznio niz, u najmanju ruku, neumjesnih izjava o majkama Srebrenice i genocidu u Srebrenici.

Reha Centar

Njegove izjave i stavove o majkama Srebrenice ali genocidu u Srebrenici danas su osudili aktivisti ovog udruženja Nura Begović i Amir Kulaglić

„Njegove izjave su strašne, ja ne znam šta je tom čovjeku i ima li on imalo čiste svijesti i savjesti kada govori o Srebrenici, genocidu i majkama koje i danas skoro tri decenije poslije genocida i dalje tragaju za kostima svojih najmilijih“- kazala je Nura Begović.

„Njegove izjave me nimalo ne čude, on je nekada bio pristojan političar kojeg smo u Srebrenici dočekivali prijateljski i raširenih ruku a danas to je više nego očigledno slijedi istu retoriku i vokabular Dodika i Vučića a to je da vrijeđa i ponižava sve što ima veze sa Srebrenicom“- kazao je ovom prilikom Amir Kulaglić, preživjela žrtva genocida u Srebrenici.

Današnjem okupljanju majki Srebrenice prisustvovao je i sin Hajre Ćatić Nermin koji je kako kaže došao obilježiti godišnjicu smrti majke Hajre te doći na mjesto na kojem je ona pola svog života tragala za njegovim bratom Ninom Ćatićem koji još uvijek nije pronađen.

„Došao sam sa porodicom danas ovdje jer znam da je moja majka ponosna na nas što smo danas tu. Moja velika životna želja je pronaći kosti svog brata Nine, da odem na mezar svoje majke Hajre i da joj kažem „Majko, evo našeg Nine“- kazao je Nermin Ćatić koji je bio vidno potrešen gubtkom majke koju je dostojno sahranio i gubitkom brata Nine koga još nije dostojno ukopao u dolinu bijelih nišana u Potočarima.

Prema riječima Amira Kulaglića aktiviste za ljudska prava i mir majke Srebrenice su nešto što ga svih ovih poslijeratnih godina impresionira te ističe kako mu to daje dodatnu snagu da se nastavi i nikada ne odustane od misije traženja nestalih Bošnjaka Srebrenice.

Majkama Srebrenice i danas su podršku pružili učenici tuzlanske gimnazije „Meša Selimović“, predstavnici Medžlisa IZ Tuzla te građani ovoga grada.

M.T.

Komentari

Komentara