Održani mirni protesti majki Srebrenice u Tuzli: Nećemo odustati sve dok ne pronađemo i posljednju kost naših ubijenih

Spread the love
Rental Travel

Nakon što su mirna protestna okupljanja u prethodnih nekoliko mjeseci održale u nekoliko bh gradova, članice Udruženja “ Žene Srebrenice” ovog 11. tog u mjesecu, mirno okupljanje su ponovo održale na Trgu Slobode u Tuzli, te poslali jedinstvenu i jasnu poruku da su živi svjedoci genocida počinjenog u Srebrenici, ističući bol koju osjećaju jer i posle toliko godina posmrtni ostaci njihovih najmilijih nisu pronađeni.

Reha Centar

Proces ekshumacije i pronalaska njihovih nestalih još uvijek traje sporo pa su danas upućene i poruke Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine ali i institucijama za traženje nestalih osoba da te institucije pravde mogu i moraju učiniti više kako bi svi odgovorni za genocid bili privedeni licu pravde a da pronalazak i identifikacija nestalih također moraju biti brže i efikasnije.

Sa današnjeg skupa je ponovo upućen vapaj, apel i molba da se majkama pomogne oko pronalaska masovnih grobnica kako bi svoje ubijene dostojno sahranili uz dženazu u dolinu bijelih nišana u Potočarima.

Vasvija Kabilović – Kadić koja je izgubila oca i tri brata, od kojih je jedan njen brat blizanac i preko 30 članova šire porodice danas je još jednom pozvala sve one koji znaju bilo šta o masovnim grobnicama da očiste svoju savjest, otkriju lokacije a žrtve dobiju konačan smiraj, uz napomenu da i nakon svega ne mrzi već moli da se ovakvo zlo i genocid nikada i nikome ne dogode.

Pored članica Udruženja, majkama i ženama iz Srebrenice podršku su pružili i aktivisti Medžlisa IZ Tuzla te brojni građani Tuzle.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara