Majka Hava će u nedjelju ukopati šest sinova i muža

Spread the love
Rental Travel

Na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi, prema posljednjim informacijama iz Instituta za traženje i identifikaciju nestalih, bit će pokopano 284 šehida, prvenstveno ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, javlja novinska agencija Patria.

Reha Centar

Među mnogobrojnim šehidima kojima će se ove godine klanjati dženaza nalazi se i šest sinova i muž Have Tatarević, pet sinova i muž Emine Hegić, te imam Sulejman ef. Dizdarević.

“Tabuti s posmrtnim ostacima bit će u subotu, 19. 7. 2014. godine, preuzeti iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu, te će od 13.30 sati biti u organiziranoj koloni provezeni kroz Sanski Most i Prijedor, a zatim smješteni na stadion u Kozarcu gdje će se sutradan klanjati dženaza”, navedeno je.

Kolektivna šehidska dženaza ubijenim Prijedorčanima i Kozarčanima će biti u Kozarcu, u nedjelju, 20. jula 2014. godine, na stadionu ”Bratstvo”, s početkom u 9.30 sati. Dženazi će prisustvovati reisu-l-ulema, Husein ef. Kavazović, koji će predvoditi dženaza-namaz.

“Od maja do augusta 1992. godine na području Prijedora i Kozarcaubijeno je više od 3.500 hiljade ljudi, žena, staraca i djece od kojih su većina bili Bošnjaci muslimani. Tijela ubijenih su zatrpavana u jame, rudničke iskopine i namjenske masovne grobnice. Pojedina su po nekoliko puta vađena i premještana na druge lokacije s ciljem da budu bolje skrivena. Allahovom voljom, većina tijela je pronađena, i to na područjima desetak općina širom naše domovine”, kažu iz Rijaseta IZ.

Posljednja, a ujedno i do sada najveća masovna grobnica kako u BiH, tako i u Evropi, pronađena je u Tomašici iz koje je samo prošle godine ekshumirano 275 kompletnih i 160 nekompletnih tijela, javlja NAP.

 

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: