Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini

Rental Travel

 Udruženje „HO Horizonti“ Tuzla sa aktivistkinjama, članicama neformalne Ženske lobi grupe u nedjelju 8. decembra u Tuzli  ispred starog kina „Centar“ su održalii uličnu akciju obilježavanja Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini u okviru Globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja.

Reha Centar

Inicijativa za utvrđivanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH pokrenuta je krajem septembra 2014. godine, da bi se umanjila isključenost žena u procesima memorijalizacije ratnih stradanja u BiH u periodu 1992-1995 i unaprijedilo vrednovanje ženskih iskustava, doprinosa i stradanja u procesu oblikovanja zajedničke kulture sjećanja.

12 ženskih NVO iz cijele Bosne i Hercegovine  pored „Lare“ i  „HO Horizonti“  Inicijativu su podržale organizacije: „Glas žene“ iz Bihaća, Fondacija Udružene žene iz Banjaluke, Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova, Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice, Fondacija CURE iz Sarajeva, „Žena BiH“ iz Mostara, Udruženje žena „Most“ iz Višegrada, „Forum žena“ iz Bratunca i Udruženje građana „Budućnost“ iz Modriče.

-Danom sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH želimo da doprinesemo suočavanju sa prošlošću i dostizanju rodne pravde. Hoćemo da naše društvo pamti koliko su žene Bosne i Hercegovine stradale u ratu od 1992.- 1995. godine i kojim naporima su bile izložene da bi one i njihove porodice preživjele. Pomirenje je proces koji uključuje istinu, pravdu i opraštanje i jednako se tiče svih žena i djevojčica Bosne i Hercegovine, kazali su organizatori.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara