Federalno ministarstvo rada i socijalne politike: Promovisani Priru─Źnik, Vodi─Ź i Uputstvo

Menprom

U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Me─Ĺunarodne organizacije za migracije, danas su u Sarajevu promovisani Priru─Źnik o na─Źinu ostvarivanja statusa posebne kategorije civilne ┼żrtve rata u FBiH, Vodi─Ź za ostvarivanje statusa i Upustvo za podnositelja zahtjeva za priznavanje posebne kategorije civilne ┼żrtve rata.

Reha Centar

Pomo─çnik federalnog ministra rada i socijalne politike za za┼ítitu osoba sa invaliditetom, za┼ítitu civilnih ┼żrtava rata, neratnih invalida i upravljanje jedinstvenim registrom korisnika gotovinskih naknada Dobrica Jonji─ç je rekao da su ova izdanja kruna zajedni─Źke saradnje u projektima podr┼íke osobama koje su u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini pre┼żivjele seksualno nasilje, kao posebne kategorije civilnih ┼żrtava rata.

– Imaju─çi u vidu te┼żinu ove ratne traume i te┼żinu dokazivanja traumatskog iskustva poslije vi┼íe od dvije decenije, u Federaciji BiH je usvojen administrativni model utvr─Ĺivanja statusa posebne kategorije civilnih ┼żrtava rata. Formirana je Komisija kao nezavisno stru─Źno tijelo ─Źiji je zadatak dono┼íenje stru─Źnog mi┼íljenja da li je podnosilac zahtjeva posebna kategorija civilnih ┼żrtava rata. Komisija djeluje skoro tri godine i klju─Źna je pitanja, pote┼íko─çe i najbolje pravce djelovanja u postupku ostvarivanja statusa posebne kategorije civilnih ┼żrtava rata preto─Źila u Priru─Źnik – istakao je Jonji─ç.

U sklopu nastavka podr┼íke posebnoj kategoriji civilnih ┼żrtava rata, resorno ministarstvo je, u saradnji s Me─Ĺunarodnom organizacijom za migracije, pripremilo Priru─Źnik o na─Źinu ostvarivanja statusa posebne kategorije civilnih ┼żrtava rata u FBiH, Vodi─Ź za ostvarivanje statusa posebne kategorije civilnih ┼żrtava rata i Uputstvo za podnositelje zahtjeva za priznavanje statusa posebne kategorije civilnih ┼żrtava rata.

Izdanja su, prvenstveno, namijenjena osobama koje kroz svoj svakodnevni anga┼żman dolaze u kontakt s posebnom kategorijom civilnih ┼żrtava rata, javnim ustanovama i organizacijama civilnog dru┼ítva koje se bave za┼ítitom ┼żrtava seksualnog zlostavljanja i silovanja u ratu, kao i samim ┼żrtvama koje podnose zahtjev za ostvarivanje statusa posebne kategorije civilnih ┼żrtava rata, saop─çeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

aktuelno.ba / Vlada FBiH

Komentari

Komentara